Uhićeno 95 kriminalaca upletenih u internetske prijevare diljem Europe

Kako ističu iz Europola, gotovo 80 posto kartičnih prijevara događa se na internetu.

Martina Čizmić | 19.06.2018. / 18:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve veći broj e-trgovina i sve više ljudi koji kupuju na internetu neizbježno dovodi i do sve više kriminalnih djela povezanih s internetskom trgovinom. Najčešće se radi o različitim oblicima prevara i krađama brojeva kreditnih kartica.

Europol je početkom lipnja pokrenuo akciju koja je rezultirala uhićenjem čak 95 profesionalnih varalica i članova kriminalne mreže koja je operirala na internetu. Osim u Hrvatskoj, policija je uz koordinaciju Europskog centra za kibernetički kriminal, akciju paralelno provodila i u Austriji, Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Danskoj, Finskoj, Gruziji, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Islandu, Irskoj, Italiji, Litvi, Latviji, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Glavni je cilj bio preknuti mrežu profesionalnih varalica koji su kroz lažne e-trgovine i oglase te krađe brojeva kreditnih kartica uspjeli uprihoditi više od 8 milijuna eura.

Kako ističu iz Europola, gotovo 80 posto kartičnih prijevara događa se na internetu. Najčešće se na društvenim mrežama oglašavaju veoma povoljne prodaje različite robe. Kad osoba naruči nešto preko takvog profila, prevaranti kradu njen broj kreditne kartice i obavljaju (najčešće) veoma skupu kupovinu.

Žrtve često nisu ni svjesne da su same predale broj svoje kartice prevarantima u ruke niti da će taj broj biti iskorišten za kupovinu ili dalje preprodavan. Takvi "prodavatelji" često imaju tisuće sretnih i zadovoljnih kupaca i izvrsne kritike.

U konačnici, oštećeni su vlasnici kartica, kartičarske kuće odnosno banke, ali i prodavatelji koji isporuče robu plaćenu ukradenom karticom.

Upravo kako bi upozorili građane i smanjili mogućnost za prevaru, iz Europola su aktivirali kampanju #BuySafePaySafe kojom žele educirati građane kako kupovati na internetu.

Kako biste na vrijeme prepoznali prijevaru, potrebno je obratiti pozornost na sljedeće:

- kupujte kod provjerenih trgovaca i prodavača
- dobro razmislite prije no što pristanete na to da trgovac čuva vaše podatke o plaćanju
- koristite kreditne kartice pri kupovini na internetu, ali se i informirajte o politici zaštite kupaca kod vaše kartičarske kuće
- provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen (koristi li stranica HTTPS i SSL protokole)
- na sigurno pohranite sve dokumente vezane uz vašu online kupovinu kako biste mogli dokazati da ste platili i što ste platili
- redovito provjeravajte stanje na računu i odmah obavijestite banku ili kartičarsku kuću ako primijetite neobična terećenja ili isplate
- ako vas ipak prevare prijavite prevaru policiji i banci odnosno kartičarskoj kući.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti