Uključite li ovu stvar u vašu noćnu rutinu, to bi moglo imati iznenađujuće pozitivne učinke na vaše mentalno zdravlje

Sve dosadašnje studije pokazale su koliko je san važan za naše cjelokupno blagostanje i zdravlje. Može nam pomoći da ostanemo dotjerani, utječe na emocionalnu obradu u mozgu i čak ima utjecaj na naše obrasce druženja. Nova studija pokazuje da bi maska za oči mogla poboljšati dobrobiti sna.

Branimir Vorša | 01.03.2023. / 15:03

Spavanje s maskom za oči
Spavanje s maskom za oči (Foto: Getty Images)

Ako se želite probuditi psihički spremniji za novi dan, postoji trik koji možete isprobati bez većih problema - nosite tijekom spavanja masku za oči.

Naime, blokiranje ambijentalnog svjetla dok spavate može poboljšati budnost i pamćenje sljedeći dan, sugeriraju rezultati studije koja je uključivala 122 sudionika tijekom dva eksperimenta. Autori navedene studije koju su provele institucije u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD-u, kažu da to ovo još jedan dokaz veze između svjetla i sna, te da kontrola prvog može pomoći u upravljanju potonjim.

Ambijentalna svjetlost može utjecati na strukturu i vrijeme spavanja. Istraživali smo kako nošenje maske za oči za blokiranje svjetla tijekom noćnog sna utječe na pamćenje i budnost, promjene koje bi mogle koristiti svakodnevnim zadacima poput učenja ili vožnje, napominju autori istraživanja koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Sleep.

Prvi eksperiment

U prvom od dva spomenuta eksperimenta, od 89 odraslih osoba u dobi između 18 i 35 godina, zatraženo je da nose masku za oči dok spavaju tijekom perioda od tjedan dana, prije no što spavaju narednih tjedan dana bez ili pak nose masku za oči s rupama (kako bi se uzeli u obzir svi učinci neugode nošenja maske).

Laboratorijski testovi provedeni posljednja dva dana svakog od dva tjedna eksperimenta pokazali su da su sudionici bili bolji u zadatku povezivanja parova riječi, koji mjeri sposobnost prisjećanja događaja i iskustava, nakon što su im oči bile pokrivene tijekom spavanja. Također su bili bolji na testu koji mjeri vrijeme reakcije.

Drugi eksperiment

Za drugi eksperiment, 33 preostalih odraslih sudionika iste dobne skupine kao i u prvom eksperimentu, opremljeni su maskama za oči, uređajima za mjerenje intenziteta svjetla nakon buđenja i nosivom trakom za glavu za mjerenje aktivnosti mozga dok spavaju.

Kako bi se navikli na uvjete, sudionici su jednu noć spavali s netaknutom maskom za oči, a drugu noć s maskom za oči s rupama s rupama. Nakon toga su dvije noći spavali pod istim uvjetima, ali uz dodatno testiranje.

Ponovno je zadatak povezivanja parova riječi otkrio da nošenje maske za oči pomaže u učenju novih informacija i stvaranju svježih sjećanja. Isto tako, podaci dobiveni trakom za glavu sugeriraju da postoji povezanost između nošenja maske i duljeg vremena usporenog spavanja, za koje se zna da je važno kada je riječ o poboljšanju pamćenja.

Korist za pamćenje bila je predviđena vremenom provedenim u usporenom snu tijekom nošenja maske. Ovo sugerira da je nošenje maske za oči tijekom spavanja učinkovito, ekonomično i neinvazivno ponašanje koje bi moglo koristiti kognitivnoj funkciji i dovesti do mjerljivih učinaka na svakodnevni život, pišu autori studije.

Nova noćna rutina?

Na temelju upitnika koje su ispunili dobrovoljci tijekom oba eksperimenta, nošenje maske za oči nije utjecalo na vrijeme ili trajanje spavanja, tako da je malo vjerojatno da su ti čimbenici utjecali na rezultate testova.

Sve dosadašnje studije pokazale su koliko je san važan za naše cjelokupno blagostanje i zdravlje. Može nam pomoći da ostanemo dotjerani, utječe na emocionalnu obradu u mozgu i čak ima utjecaj na naše obrasce druženja. Nova studija pokazuje da bi maska za oči mogla poboljšati dobrobiti sna. Uz toliko naših dnevnih zadataka koji zahtijevaju budnost i bolje pamćenje, možda bi bilo vrijedno razmisliti o uključivanju maski za oči u noćnu rutinu.

S obzirom na trenutnu klimu hakiranja života, praćenja sna i kognitivnih pojačivača, naša otkrića upućuju na to da je maska za oči jednostavan, ekonomičan i neinvazivan način da izvučete više iz noći sna, poručuju autori studije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti