Uključite se i vi u projekt Servus, jedinstveni sustav za pomoć nepokretnim osobama

Servus je u potpunosti hrvatski proizvod, jedinstven na ovim prostorima, u potpunosti razvijen od strane grupe znanstvenika sa Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 03.06.2014. / 13:15

Uključite se i vi u projekt Servus, jedinstveni sustav za pomoć nepokretnim osobama

Servus je u potpunosti hrvatski proizvod, jedinstven na ovim prostorima,  u potpunosti razvijen od strane grupe znanstvenika sa Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Cilj Servusa je je ciljana pomoć prije svega osobama s invaliditetom, jer nudi mogućnosti napredne tehnologije pomoću koje korisnik može razgovarati sa sustavom, automatski nudi i mogućnost upravljanja svojim domom isključivo pomoću govora, bez potrebe za korištenjem ruku. Ne treba uopće dodatno objašnjavati koliko bi Servus olakšao život nepokretnim osobama, stoga bi svi oni koji mogu, na bilo koji način, trebali pomoći ovom hrvatskom projektu koji na savršen način nudi sinergiju modernih tehnologija i brigu za nepokretne osobe.

Nažalost, cijena od 3000 američkih dolara prečesto je prepreka da si osobe s invaliditetom i(li) nepokretne osobe samostalno kupe ovaj fantastičan sustav, jer je nerijetko riječ o osobama koje uz tjelesni hendikep žive u siromaštvu. Servus se može prilagoditi svakom kućanstvu, nisu potrebni zahtjevni radovi, a tvrtka koja stoji iza ovog projekta, E-GLAS d.o.o. traži partnere i sponzore, kako bi omogućila potencijalnim korisnicima besplatnu instalaciju u njihovom domu. Pomoću servusa se može upravljati telefonom, vratima, svjetlom, televizorom, klima uređajem i ostalim kućanskim aparatima...

Jedna od prednosti u odnosu na slična rješenja je i višejezičnost samog sustava, jer Servus prepoznaje hrvatski, njemački, engleski, talijanski, nizozemski i slovenski jezik... Tu je i varijabilnost, pa će tako glasovne naredbe „vlasnika“ Servusa sustav prepoznati čak i kada je glas promijenjen, primjerice zbog prehlade. Sustav se po potrebi može nadograditi, što omogućuje platofrma za razvoj dodatnih mogućnosti što ga svrstava u red apsolutno neizbježnih proizvoda kada je u pitanju pomoć nepokretnim i invalidnim osobama. Koliko je sustav važan za poboljšanje kvalitete života i lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti, dokazuju i riječi jednoga od korisnika sustava.

„Zahvaljujući Servusu, moja je svakodnevica sada mnogo lakša. Sustav mi omogućuje da glasovnom naredbom uključim svjetlo. Kada mi netko zvoni na vrata, vidim tu osobu uz pomoć kamere, te kažem Servusu da može otvoriti vrata. Uz pomoć svog elektroničkog asistenta mogu mijenjati TV-program, čak i telefonirati – jednostavno kažem Servusu ime osobe koju želim nazvati“, kaže 36-godišnji Mario Kutle, koji boluje od multiple skleroze. Profesof Miroslav Vrankić pak naglašava temeljnu ideju ovog projekta: „„Smatramo kako je naša dužnost pomoći što većem broju osoba s poteškoćama. Zbog toga želimo onima kojima je to prijeko potrebno besplatno dom opremiti tehnologijom koja mijenja život time osvijestiti ostale da postoji jednostavan sustav za upravljanje domom glasovnim naredbama“.

Više o samom sustavu možete saznati na službenim stranicama Servusa, a pokrenuta je i Indiegogo kampanja pod nazivom Serwantess koja traje još 29 dana. Za one koji žele eventualno postati partneri tu je mogućnost javljanja putem e-maila info@eglas.hr ili izravno na broj mobitela +385 91 542 32 63.

Uključite se i vi u projekt Servus, jedinstveni sustav za pomoć nepokretnim osobama

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti