Uključite se u globalnu akciju digitalnog čišćenja i riješite se digitalnog otpada

Više od polovice stanovništva na Zemlji koristi se internetom, ali on, osim pozitivnog učinka na moderna društva, stvara i otpad.

Hina | 19.03.2021. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz opatijske Udruge Žmergo pozvali su na sudjelovanje u globalnoj akciji digitalnog čišćenja, koja će biti održana u subotu 20. ožujka, s ciljem smanjenja potrošnje energije i otpada povezanog s korištenjem interneta.

Iz Udruge Žmergo ističu da se više od polovice stanovništva na Zemlji koristi internetom, ali da on, osim pozitivnog učinka na moderna društva, stvara i otpad.

Prema istraživanjima, emisije ugljikova dioksida (CO2) povezane s Internetom veće su od emisija svjetske zrakoplovne industrije. Procjenjuje se da je IT sektor 2020. u prosjeku potrošio sedam posto svjetske proizvodnje energije i svake godine emitira 900 milijuna tona CO2. Predviđa se da će do 2025. spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i postati jedan od najvećih onečišćivača, naveli su iz Žmerga.

Stoga, kažu, svjesnost o zagađenju koje uzrokuju online navike ljudi postaje sve važnija tema, a akcije digitalnog čišćenja nove verzije akcija čišćenja okoliša.

Iz Žmerga su pozvali sve da obrišu nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate, mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme.

Predlažu da se odjavi pretplata nepotrebnih e-mail lista te da svatko prijavi svoje rezultate, odnosno ukupan broj obrisanih megabajta (MB) putem obrasca na web-stranici te globalne akcije.

Iz Udruge Žmergo još su za 18. rujna najavili World Cleanup Day, kada će se u sklopu akcije Zelena čistka čistiti divlja odlagališta otpada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti