Ukradeni milijuni: Policija upozorava na mogućnost novih opasnih cyber napada

Šteta koju su hakeri i cyber kriminalci napravili koristeći malware Dridex procjenjuje se na sto milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2015. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska policija pokrenula je potragu za hakerima koji su u nedavnoj seriji napada na britanske banke i korisnike online bankarskih usluga do sada ukrali najmanje dvadeset milijuna funti. Hakeri, najvjerojatnije s područja država istočne Europe i Moldavije, u svojim su napadima koristili malware Dridex za pristupanje osobnim računalima korisnika te su na njima mogli pratiti sve što oni rade i upisuju na tipkovnici poput korisničkih imena i lozinki za pristup bankarskim i drugim uslugama. Te su informacije iskoristili za prijavu na stranice banaka i njihove račune s kojih su ukrali novac, a prema nekim informacijama, cyber kriminalci su do sada putem Dridexa ukrali ukupno više od sto milijuna dolara iz banaka diljem svijeta.

Do zaraze računala dolazi kada korisnici otvore dokument koji se najčešće nalazi kao privitak u mailovima za koje se čini da dolaze iz legitimnog izvora, odnosno teško je prepoznati da je riječ o prevarantskom mailu kojeg su poslali kriminalci. U akciju hvatanja napadača uključeni su, uz britanske službe, i FBI i Europol, kao i policijske snage u Njemačkoj i Moldaviji. 'Riječ je o iznimno opasnom malwareu te na ublažavanju njegove štete surađujemo s međunarodnim istražiteljima i partnerima, a uskoro očekujemo nova uhićenja', prenijeli su na The Guardianu objavu za javnost Mikea Hulleta iz britanske agencije za borbu protiv kriminala. Iz ove agencije kažu kako je riječ o 'jednom od najgorih cyber napada koje su do sada vidjeli' s puno većim novčanim gubitcima u odnosu na one koji su objavljeni u javnosti te sumnjaju kako samo u Velikoj Britaniji postoje tisuće računala zaraženih s Dridexom. Za sudjelovanje u cyber napadima do sada je uhićena jedna osoba, 30-godišnji državljanin Moldavije koji je još u kolovozu 'pao' na Cipru, a optužen je za neautorizirani pristup računalima, internetske i bankarske prijevare.

Napadi ovim virusom jedno su vrijeme zaustavljeni, no britanska policija sumnja kako su cyber kriminalci nedavno ponovno krenuli u akciju napada na korisnike bankarskih usluga i banke. Zbog toga su izdali upozorenje svim internetskim korisnicima da nadograde operativne sustave i sigurnosni softver svojih računala te da dobro promisle prije otvaranja privitaka u e-mailovima koje dobiju, jer samo jedan krivi klik miša kriminalcima je dovoljan kako bi počistili novac s računa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti