Ukrajinci prate ruske vojnike putem ukradenih Appleovih uređaja

Prema nekim izvještajima, Ukrajinci prate kretanje ruskih vojnika putem opcije lociranja uređaja Appleovih gadgeta koje su ukrali.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2022. / 10:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na mreži možemo pročitati brojne izvještaje o krađama ruskih vojnika na ukrajinskom teritoriju kojeg su napali i okupirali, a među inim, na meti pljačkaša su i Appleovi uređaji. No ono čega mnogi nisu svjesni jest da ti uređaji imaju mogućnost praćenja tako da njihovi vlasnici, jednom kada se iPad, AirPods ili drugi uređaji nađu u rukama lopova, mogu pratiti lokaciju tih uređaja.

  Vojska (Foto: Thinkstock) Strava: Ovo je sigurnosna noćna mora za vojske diljem svijeta

Zahvaljujući tome, Ukrajinci sada mogu pratiti kretanje nekih ruskih vojnika i vojnih jedinica, objavili su na stranici Cult of Mac. Dio tih uređaja, kako pokazuju podaci Appleove aplikacije, završio je na teritoriju Bjelorusije gdje se dio ruskih vojnika povukao posljednjih dana.

Ukrajinci lociraju svoje uređaje na području regije Gomel u Bjelorusiji, gdje se dio ruskih vojnika povukao, objavio je na Twitteru Franak Viačorka, savjetnik bjeloruske oporbene političarke Sviatlane Tsikhanouskaye. Među odgovorima na tu objavu jedan je korisnik podsjetio na situaciju od prije nekoliko godina kada su gadgeti i aplikacije za praćenje otkrile lokacije tajnih vojnih baza.

Naime, vojnici su koristili aplikaciju za praćenje prijeđenih kilometara s aktiviranim lokacijskim uslugama. Kako su ti podaci bili javno dostupni, zahvaljujući njima lako su locirane lokacije baza, ograde pa čak i gdje se nalazi ulaz u baze.

Slika nije dostupna Google ugasio praćenje prometa na svojim kartama u Ukrajini  

Neki korisnici smatraju kako je i ovo još jedan dokaz nepripremljenosti i nekompetentnosti ruskih vojnika jer se zbog njihove pohlepe s udaljenog mjesta i bez neke skupe tehnologije jednostavno može pratiti kretanje vojnih jedinica.

Izvor: Cult of Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti