Ukrajinci u strahu od novog ruskog kibernetičkog napada

Pronađeni dokazi upućuju na to kako (ruski) hakeri pripremaju novi veliki koordinirani kibernetički napad na ukrajinske kompanije koji bi se ponovno mogao raširiti diljem svijeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2018. / 10:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Priprema li Rusija veliki kibernetički napad na Ukrajinu? Naime, ukrajinske kompanije u svojim računalnim sustavima pronašli su maliciozni softver koji bi mogao biti znak skorašnjeg velikog i opasnog koordiniranog kibernetičkog napada na Ukrajinu. Slične aktivnosti i rastuća količina malwarea zabilježeni su i sredinom prošle godine uoči napada ransomware virusa NotPetya koji se raširio diljem svijeta i izazvao je veliku štetu – virus je zaključao računala brojnih kompanija, a hakeri su tražili odštetu u bitcoinima.

Službeni izvor napada, naravno, nije poznat, no Amerikanci, Britanci i Ukrajinci za napad su optužili hakere povezane s ruskom vladom.

Analiza novog malwarea, pronađeni digitalni otisci, kao i kompanije u kojima je pronađen (a riječ je o bankama, energetskim i drugim infrastrukturnim i važnim kompanijama) ukazuju kako bi se sličan scenarij uskoro mogao ponoviti, komentirao je za medije šef ukrajinske kibernetičke policije Serhiy Demedyuk. On smatra kako je napad pripremljen za određeni dan te, kada krene, ponovno bi moglo doći do velikih problema za ukrajinske, a možda i svjetske kompanije kojima bi malware mogao zaključati računala.

Problem kod ransowmare napada jest što hakeri traže otkupninu za otključavanje računala i ponovni pristup podacima, no nitko ne garantira da će oni zaista i otključati računala nakon plaćanja otkupnine tako da kompanije na kraju mogu platiti veliki novac i izgubiti podatke.

Stručnjak za kibernetičku sigurnost Jaime Blasco za Reuters je rekao kako činjenica da su iz ukrajinske vlade odlučili javno progovoriti o ovim prijetnjama ukazuje na to da su uplašeni jer bi novi napad mogao imati teške posljedice i žele da ljudi budu spremni za njih.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti