Ukrajinski hakeri prijevarom natjerali ruske vojnike da otkriju svoje položaje

Ovo nije jedini slučaj hakerskog sudjelovanja u ratu. Još i prije same invazije, započeo je kibernetički rat u kojem su sudjelovali hakeri na obje strane.

Martina Čizmić | 06.09.2022. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ukrajinski hakeri osmislili su zanimljiv i veoma učinkovit način, kako potaknuti ruske vojnike da sami otkriju svoje položaje u Ukrajini.

Naime, kako piše Financial Times, hakeri su otvorili cijeli niz lažnih računa s fotografijama atraktivnih žena kako bi privukli pozornost ruskih vojnika. Potom su ih potaknuli da im šalju fotografije, koje su Ukrajinci analizirali, geolocirali i lokacije proslijedili ukrajinskoj vojsci.

Prometna gužva u Moskvi Anonymousi jednim potezom izazvali brutalni prometni kaos u Moskvi

Transparent s porukom Slava Ukrajini Hakirana stranica ruskog ministarstva, ispisuje samo jednu poruku - "Slava Ukrajini"

Informatičar, Nikita Knjiš jedan je od grupe hakera. Kako je ispričao za FT, kad je u veljači započela ruska invazija na Ukrajinu, želio je svojim vještinama nekako pomoći. Okupio je i druge hakere u grupu Hackyourmom i krenuli su u akciju.

Kako sam priča, prošlog su mjeseca prevarili ruske vojnike u bazi u Melitopolu i došli do njihove točne lokacije. Proslijedili su te informacije ukrajinskoj vojsci i nekoliko dana kasnije, baza je bila uništena.

Ovo nije jedini slučaj hakerskog sudjelovanja u ratu. Još i prije same invazije, započeo je kibernetički rat u kojem su sudjelovali hakeri na obje strane.

Za mene je ovo borba, kaže Knjiš. Bez novca, bez naprednog softvera, čak i bez naprednog hakiranja - možete koristiti prijevaru i Dark web protiv svojih neprijatelja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti