Anonymousi jednim potezom izazvali brutalni prometni kaos u Moskvi

Iz Yandexa su potvrdili hakerski napad u kojem su njihovi brojni taksiji pozvani u centar grada u ulicu koja i inače ima problema s prometnim gužvama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2022. / 10:25

Prometna gužva u Moskvi (Foto: Afp)

Od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, svoj su doprinos obrani zemlje, barem u virtualnom svijetu, dali i hakeri iz kolektiva Anonymous. Tijekom posljednjih mjeseci više su puta napali i srušili ruske internetske stranice, dokopali su se i objavili brojne privatne podataka ruskih kompanija, a čak su hakirali i - printere.

Slika nije dostupna Anonymousi zaprijetili Gazpromu nakon ruskog prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj: "Upravo ste si nacrtali još veću metu na leđima"

Iako službene potvrde još nema, Anonymousi su preuzeli odgovornost i za hakiranje ruskog servisa za taksi-prijevoz Yandex. Prema jednom profilu na Twitteru koji je povezan s Anonymousima, u tome su im pomogli i hakeri iz volonterske organizacije IT Army of Ukraine, pokrenute za borbu u kibernetičkom prostoru.

Kao i u slučaju Ubera i sličnih servisa, korisnici Yandexa taksije mogu pozvati putem aplikacije, a prema izvještaju više medija, hakeri su uspjeli poremetiti taj servis i pozvati brojne taksije u centar grada u ulicu u kojoj su prometne gužve ionako svakodnevica. Veliki broj taksija koji se pojavio u isto vrijeme dodatno je pogoršao situaciju i paralizirao promet na 40-ak minuta.

Da je došlo do hakerskog napada potvrdili su i iz Yandexa - u objavi za javnost napisali su kako je došlo do “pokušaja disrupcije servisa” te da su deseci taksija pozvani u ulicu u centru grada. Pozive, dakle, nisu uputili stvarni korisnici, već hakeri i time zagorčali jutro svima koji su zapeli u moskovskim prometnim gužvama.

Slika nije dostupna Anonymousi hakirali najveću rusku državnu medijsku korporaciju: "Ovo je bez presedana..."

Yandex je ubrzo promijenio algoritam te iz ove tvrtke kažu kako se slične situacije više ne bi trebale događati. Ovo je, tvrde na Engadgetu, prvi slučaj u kojem su hakeri iskoristili taksi-aplikaciju za izazivanje prometnih gužvi.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti