Hakirana stranica ruskog ministarstva, ispisuje samo jednu poruku - "Slava Ukrajini"

Brojne ruske državne tvrtke i novinske organizacije pretrpjele su sporadične pokušaje hakiranja otkako je Rusija 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Branimir Vorša | 06.06.2022. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internetska stranica ruskog Ministarstva graditeljstva, stambenih i komunalnih usluga je hakirana, a internetska pretraga web stranice vodi do natpisa "Slava Ukrajini" na ukrajinskom, prenosi agencija Reuters.

Ruska državna novinska agencija RIA kasno u nedjelju citirala je predstavnika ministarstva koji je rekao da je stranica ugašena, ali su osobni podaci korisnika zaštićeni.

Zlatan Morić Stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozorili: Kibernetički rat traje u cijelom svijetu i nitko više nije siguran

RIA je priopćila da su drugi mediji izvijestili da hakeri traže otkupninu kako bi spriječili javno otkrivanje podataka korisnika. Reuters nije mogao utvrditi na koje se medije poziva RIA.

Mnoge ruske državne tvrtke i novinske organizacije pretrpjele su sporadične pokušaje hakiranja otkako je Rusija 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Hakerski napadi početkom svibnja ostavili su internetsku stranicu za video hosting RuTube izvan mreže tri dana i izmijenili raspored satelitske televizije u Moskvi na Dan pobjede, kada je Rusija slavila 77. godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Slika nije dostupna Hakeri izveli devastirajući napad na RuTube, hakirali i TV program s porukom za Ruse: "Krv je na vašim rukama"

S druge strane, ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila je u nedjelju da je prijenos nogometne utakmice Ukrajina-Wales na mreži OLL.TV privremeno hakiran. Reuters nije uspio provjeriti to izvješće.

Moskva kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" kako bi razoružala Ukrajinu i zaštitila je od fašista. Ukrajina i zapadne zemlje odbacuju tvrdnje Rusije kao izgovor za invaziju.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti