Ukrajinsko Ministarstvo kulture spašava nacionalnu i kulturnu baštinu pomoću popularne aplikacije

Partnerstvo je omogućilo obilazak preko 100 lokacija i zaštitu desetak tisuća umjetničkih djela.

Martina Čizmić | 08.09.2022. / 14:33

Uber Restore pomaže u spašavanju ukrajinske kulturne baštine (Foto: Ministarstvo kulture i informacija Ukrajine)

Nacionalni istraživački i restauratorski centar (NRRC) ukrajinskog Ministarstva kulture udružio je snage s Uberom kako bi locirao, obnovio i zaštitio nacionalnu i kulturnu baštinu Ukrajine pomoću prilagođene verzije Uber aplikacije.

Budući da su mnogi ukrajinski muzeji, vjerski objekti i povijesna nalazišta ugroženi ratnim sukobom, NRRC-ovo partnerstvo s Uberom pruža slamku spasa za jedinstvena umjetnička djela i artefakte važne za povijest i identitet zemlje. Prilagođena verzija Uberove aplikacije, Uber Restore, omogućuje NRRC-u da zatraži vozila za 12 putnika kako bi se konzervatori i specijalizirana oprema besplatno prevezli u gradove i sela diljem Ukrajine.

Od svibnja, NRRC je koristio Uber Restore kako bi stigli na preko 100 lokacija, prelazeći preko 20.000 km za lociranje i zaštitu desetak tisuća umjetničkih djela i artefakata, dok su oni koji su u najvećem riziku pohranjeni na sigurnim lokacijama.

 Rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine prouzročio je nepopravljivu štetu i uništenje neovisne povijesne i kulturne baštine naše zemlje, uključujući jedinstvena umjetnička djela, vjerske artefakte i povijesne dokumente o formiranju i razvoju ukrajinske državnosti. Nacionalni istraživački i restauratorski centar provodi svoju misiju spašavanja ove baštine od kontinuiranog uništavanja raketnim udarima, topničkim granatiranjem i drugim napadima. Naše partnerstvo s Uberom dalo je izvanredno pozitivne rezultate, omogućujući našim stručnjacima da dosegnu više od 100 značajnih kulturno-povijesnih mjesta, uključujući mnoga na bivšim okupiranim teritorijima koji su pretrpjeli značajna razaranja, kako bi sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu i neovisni identitet ukrajinskog naroda, istaknula je Svitlana Strelnikova, direktorica NRRC-a.

Ponosni smo što pomažemo Ukrajini u njenim naporima da zaštiti svoju kulturnu baštinu koja je pod prijetnjom razornog rata. Koristeći prilagođenu verziju Uber aplikacije, omogućujemo zaštitarima prirode da obave svoj rad na očuvanju nacionalnog identiteta Ukrajine, uz besplatan pristup sigurnom i pouzdanom prijevozu na zahtjev, dodao je Dara Khosrowshahi, CEO Ubera.

Osim pokretanja Uber Restore opcije, tvrtka neprestano radi na pružanju podrške unutar Ukrajine tijekom proteklih šest mjeseci.

Pomoć uključuje besplatan prijevoz za izbjeglice, liječnike, medicinske sestre, radnike lokalnih vlasti i nevladine organizacije diljem Ukrajine. Partnerstvom sa Svjetskim programom za hranu UN-a Uber daje svoj doprinos u isporuci hitne pomoći hrane zajednicama kojima je hitno potrebna, a svoje usluge besplatnog prijevoza Uber je proširio na 12 dodatnih gradova od početka rata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti