Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu i Sveučilišta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola milijuna zdravih ljudi i zaključili da ispijanje bilo koje vrste kave smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti jetre.

Oliver Kennedy, glavni autor studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kava mogla biti potencijalno sredstvo prevencije kronične bolesti jetre.

U osoba koje su umjereno konzumirale kavu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke kronične bolesti jetre u usporedbi s ljudima koji nisu pili kavu.

No znanstvenici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.

Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šalice kave.

Do tog su zaključka došli proučavajući desetljećima pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kave koje su usporedili s razvojem kroničnih bolesti jetre.

Radi se o podacima iz britanske Biobanke, opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola milijuna britanskih korisnika.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju