Umjesto zaraze virusom hakeri računala iskorištavaju za rudarenje kriptovalute

Dok god je "žrtva", odnosno posjetitelj na dotičnoj stranici, snaga njegova procesora koristi se za rudarenje kriptovalute.

Martina Čizmić | 02.10.2017. / 18:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakeri su otkrili novi (i moglo bi se reći jednostavniji) način za ostvarivanje novčane dobiti, a bez pretjerane muke i kršenja zakona. Barem zasad.

Naime, nakon što je u javnost iscurila informacija kako The Pirate Bay iskorištava snagu procesora svojih posjetitelja za rudarenje kriptovaluta, pojavile su se informacije kako su isti način počeli koristiti i hakeri.

Više-manje neprimjetno u kod stranice koju žele iskoristiti ubace kod koji prilikom svakog posjeta toj stranici pokreće program za rudarenje kriptovaluta. Dok god je "žrtva", odnosno posjetitelj na dotičnoj stranici, snaga njegova procesora koristi se za rudarenje kriptovalute.

Sve kriptovalute koje se na taj način rudare završavaju u hakerovu virtualnom novčaniku, a da posjetitelji (pa čak i vlasnici web-stranice) nisu uopće svjesni kako ih netko iskorištava.

Da je nešto čudno, posjetitelji mogu primijetiti po tome što im se računalo znatno uspori prilikom posjećivanja "zaražene" stranice, dok se na drugim stranicama ponaša normalno. To se dogodilo i posjetiteljima nekoliko hrvatskih mrežnih stranica. No nakon što su programeri među posjetiteljima prepoznali o čemu je riječ, otkriveno je kako je stranica zapravo bila hakirana te je program za rudarenje kriptovaluta na nju dodan neovlašteno. Nakon što je program uklonjen iz koda stranice, posjetitelji su je mogli nastaviti koristiti bez ikakvih poteškoća.

Treba istaknuti kako se program za rudarenje ne instalira na računalu posjetitelja odnosno ne ponaša se poput virusa, već samo iskorištava resurse posjetiteljevog računala sve dok je stranica otvorena na njegovom računalu.

Kako bi se zaštitili od takva neovlaštenog korištenja, korisnici mogu instalirati neki od programa za blokadu reklama i dodati u popis blokiranih reklama i popis dodataka koji se koriste za rudarenje.

No kako se svakodnevno pojavljuju novi dodaci namijenjeni rudarenju kriptovaluta, taj bi popis trebalo redovito dopunjavati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti