Umjetna inteligencija drastično smanjuje rizik od smrti srčanih bolesnika u bolničkom testiranju: "To bi trebao biti standard skrbi"

U 14 bolnica u Tajvanu liječnici koriste novi AI sustav koji procjenjuje rizik od smrti srčanih bolesnika, a taj je sustav već pokazao zapanjujuće rezultate u spašavanju života.

Branimir Vorša | 30.04.2024. / 12:25

AI u zdravstvu (Foto: Getty Images)

Sustav umjetne inteligencije pokazao je u novom istraživanju svoju sposobnost da potencijalno spašava živote, upozoravajući liječnike da provjere pacijente koji pokazuju visok rizik od smrtnosti, na temelju rezultata srčanih testova.

AI i lijekovi Stručnjak tvrdi da nismo daleko od kliničkih testiranja lijekova koje razvija umjetna inteligencija

Navedeno istraživanje provedeno je u nasumičnom kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo gotovo 16.000 pacijenata u dvije bolnice, a AI je uspio smanjiti ukupnu smrtnost među visokorizičnim pacijentima za značajnih 31 posto. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Medicine.

Ovo je zapravo prilično neobično. Vrlo je rijetko da bilo koji lijek proizvede smanjenju smrtnost za 31 posto, a onda još i rjeđe za nešto što nije lijek. Ovo je samo praćenje ljudi s umjetnom inteligencijom, primijetio je Eric Topol iz Instituta Scripps Research Translational u Kaliforniji, koji nije sudjelovao u istraživanju.

Navedeni AI razvili su znanstvenici Nacionalnog obrambenog medicinskog centra u Tajvanu, a prošao je obuku na više od 450.000 elektrokardiogramskih (EKG) testova zajedno s odgovarajućim podacima o preživljavanju. Koristeći te podatke, AI je generirao postotak za procjenu rizika od smrtnosti svakog pacijenta.

Tijekom ispitivanja, AI sustav za uzbunjivanje testiran je s 39 liječnika u dvije bolnice. Medicinske sestre su učitale rezultate EKG-a na server, gdje ih je umjetna inteligencija odmah analizirala, upozoravajući liječnike na visokorizične slučajeve.

Osim značajnog smanjenja ukupnog mortaliteta, sustav umjetne inteligencije značajno je smanjio smrtnost od problema povezanih sa srcem među visokorizičnim pacijentima za više od 90 posto.

Medicinski robot, ilustrcija Može li umjetna inteligencija revolucionarizirati komunikaciju u zdravstvu i vratiti povjerenje između pacijenata i liječnika?

Lin i njegov tim predložili su da bi predviđanja umjetne inteligencije mogla pomoći u usmjeravanju pozornosti prema skupini s najvećim rizikom, što bi dovelo do dodatnih dijagnostičkih testova i tretmana.

Već operativan u 14 vojnih bolnica u Tajvanu, navedeni AI sustav obećava široku primjenu.

Ovo se može implementirati u svakoj bolnici diljem svijeta i ne bi trebalo biti skupo. To bi trebao biti standard skrbi kada vidite ovako veliku korist, zaključio je Topol.

Izvor: New Scientist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti