Umjetna inteligencija je spremna zamijeniti ljudske poslove na Googleu?

Čini se da je budućnost u Googleu spremna za promjenu paradigme, s AI koja preuzima dominantniju ulogu, postavljajući pitanja o sudbini ljudske radne snage.

Branimir Vorša | 25.12.2023. / 08:29

Google
Google (Foto: Afp)

Među tehnološkim divovima koji dominiraju AI arenom, Google stoji kao jedan od vodećih, hvaleći se vrhunskim tehnologijama strojnog učenja. Međutim, na pomolu je seizmički pomak, koji bi mogao dovesti do toga da AI zamijeni ljudske radnike unutar tvrtke, kao što je otkriveno u nedavnom izvješću.

Nazvano "Googleova radna snaga dobiva AI tretman. Suočavaju li se Googleovi zaposlenici s time?", izvješće portala The Information baca svjetlo na budućnost u kojoj AI ima prednost u različitim ulogama, u razvoju potaknut nedavnim tehnološkim otkrićima tvrtke.

Kontempliranje dosad neviđenog

Intrigantno je da izvješće sugerira da bi unatoč tome što su ljudi prvi zauzeli te položaje, umjetna inteligencija uskoro mogla preuzeti njihove odgovornosti. Špekulacije se vrte oko mogućnosti preraspodjele pogođenih radnih mjesta ili njihovog izravnog prekida.

Google, koji poznat po ručnom odabiru elitnih stručnjaka za svoju radnu snagu, sada razmišlja o neviđenom, odnosno zamjeni svog ljudskog talenta umjetnom inteligencijom. Takvo razmišljanje naglašava golemi potencijal i snagu ugrađenu u Googleov napredak vezan za AI.

Koji poslovi u Googleu su najugroženiji?

Izvješće ukazuje na određena područja u kojima bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti ljudske uloge, odnosno prvenstveno unutar Googleovih prodajnih timova i odjela za oglašavanje, koji obuhvaćaju do 30.000 zaposlenika. Fokus je usmjeren na alate vođene umjetnom inteligencijom usmjerene na sljedeću generaciju oglašavanja, poboljšavajući cjelokupno iskustvo za oglašivače putem sredstava izrađenih pomoću AI-ja.

Pojava umjetne inteligencije dugo je ulijevala strahove od premještanja s posla, što nije zaobišlo ni Googleovu radnu snagu. Dok su početne bojazni upućivale na daleku budućnost zamjene radnih mjesta vođene umjetnom inteligencijom, trenutni narativ je u suprotnosti s tim, a navedeno izvješće ukazuje na potencijalni preokret u dinamici Googleove radne snage.

Neposredna prijetnja

Suprotno prvotnim uvjeravanjima da bi uloga umjetne inteligencije pojednostavnila zadatke, a ne ukinula radna mjesta, izvješće implicira neposrednu prijetnju od gubitka posla Googleovih zaposlenika. Unatoč rastućem konsenzusu da je integracija umjetne inteligencije neizbježna, i dalje se vode rasprave o vremenskom okviru za njegovu široku implementaciju.

U trenutnoj eri brzog tehnološkog napretka, izvješće zadire u nadolazeću stvarnost umjetne inteligencije koja preuzima ljudske uloge. Usredotočujući se na Googleove strateške planove, svjetla pozornosti padaju na odjele za prodaju i oglašavanje kao epicentar te transformacije. Kako se pojavljuju novi AI alati, zaposlenici se suočavaju s prijetnjom preraspodjele ili otkaza.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti