Prema prvim rezultatima istraživanja umjetna inteligencija mogla bi pomoći u boljem dijagnosticiranju raka dojke, osobito u zemljama u kojima nema dovoljno radiologa, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Liječnici i znanstvenici sa švedskog sveučilišta Lund otkrili su da je mamografski probir uz potporu umjetne inteligencije "gotovo prepolovio opterećenje radiologa" tijekom nasumičnog istraživanja u okviru švedskog nacionalnog programa probira raka dojke.

Mamografija, ilustracija Nove preporuke za mamografiju: S pregledima bi trebalo početi puno ranije nego što se do sad savjetovalo

Mamografski probir podržan umjetnom inteligencijom rezultirao je sličnom stopom otkrivanja raka u usporedbi sa standardnim dvostrukim očitavanjem, sa znatno nižim radnim opterećenjem čitanja zaslona, što ukazuje da je uporaba umjetne inteligencije u mamografskom probiru sigurna, utvrdili su znanstvenici.

Prvi rezultati istraživanja za skupinu od preko 80.000 žena u Švedskoj otkrivaju da je probir podržan umjetnom inteligencijom otkrio 20 posto više karcinoma u usporedbi s rutinskim dvostrukim očitavanjem mamograma od strane dva specijalizirana radiologa, dodao je tim.

No istaknuli su da rezultati istraživanja neće biti konačni "još nekoliko godina".

Znanstvenici, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Lancet Oncology, rekli su da tek treba ustanoviti kako utječe korištenje umjetne inteligencije na otkrivanje karcinoma u razdoblju između redovitih probira" prije nego što se odluči je li "upotreba umjetne inteligencije u mamografskom pregledu "opravdana".

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija brže dijagnosticira karcinom dojke, ali još neće zamijeniti liječnike

Još uvijek moramo razumjeti implikacije po zdravstvene ishode pacijenata, posebno može li kombinacija stručnosti radiologa s umjetnom inteligencijom pomoći u otkrivanju raka u trogodišnjim razdobljima između redovitih probira koji se često propuštaju tradicionalnim probirima, kao i isplativost tehnologije, rekla je Kristina Lang iz Sveučilište Lund.

Ali tim je rekao da bi pomoć umjetne inteligencije mogla biti potrebna u zemljama koje nemaju dovoljno radiologa.

U mnogim zemljama postoji manjak radiologa specijaliziranih za dojke, uključujući manjak od oko 41 radiologa (8 posto) u Ujedinjenom Kraljevstvu 2020. i oko 50 u Švedskoj, a potrebno je više od desetljeća da se osposobi radiolog sposoban tumačiti mamografije, rekli su.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju