Umjetna inteligencija brže dijagnosticira karcinom dojke, ali još neće zamijeniti liječnike

AI je bio jednako dobar kao dva liječnika zajedno, a bolji u očitavanju mamograma od jednog liječnika.

Martina Čizmić | 02.01.2020. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetna inteligencija (AI) preciznija je od liječnika u dijagnosticiranju karcinoma dojke pri očitavanju mamograma, objavljeno je u stručnom časopisu "Nature".

Međunarodni tim, uključujući znanstvenike sa Sveučilišta Imperial College London i Google Health, dizajnirao je i izradio kompjutorski model na RTG snimkama gotovo 29.000 žena.

Ispostavilo se da je algoritam uspješniji u očitavanju mamograma od šest liječnika, a bio je gotovo jednako dobar u odnosu na dva liječnika koja su zajedno očitavala snimke.

No, za razliku od ljudi, AI je neumoran, a stručnjaci vjeruju da ga mogu još poboljšati.

Trenutačno britanski zdravstveni sustav koristi dva radiologa za očitavanje snimke svake pojedine žene, a u rijetkim slučajevima, kada se njihova mišljenja razilaze, poziva se treći liječnik.

U provedenom istraživanju AI se koristio neoznačenim snimkama kako se ne bi otkrio identitet pacijentica i za razliku od liječnika, nije bilo uvida u povijest bolesti svake žene. Usprkos tome, AI je bio jednako dobar kao dva liječnika zajedno, a bolji u očitavanju mamograma od jednog liječnika.

Za obuku specijalista radiologa potrebno je deset godina školovanja. Očitavanje mamograma ključno je i taj je posao vremenski zahtjevan. Trenutačno u Ujedinjenom Kraljevstvu nedostaje više od 1000 radiologa.

Dominic King, koji radi za Google Health, kazao je da je vrlo ponosan na rezultate istraživanja te da su na dobrom putu da razviju tehnologiju koja će pomoći kliničarima da s većom preciznošću uoče karcinom dojke.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti