Umjetna inteligencija mogla bi biti parni stroj budućnosti

Zemlje koje prihvate umjetnu inteligenciju i počnu je aktivno koristiti u svom gospodarstvu mogu očekivati rast i do 25 posto.

Martina Čizmić | 11.09.2018. / 11:10

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija za mnoge je još uvijek pojam koji povezuju s filmovima i znanstvenom fantastikom. No za milijune ljudi koji se njome svakodnevno bave to je budućnost.

Nova studija McKinsey Global Institutea procjenjuje kako će korištenje umjetne inteligencije povećati rast BDP-a u sljedećem desetljeću za barem 1,2 posto.

Također, procjenjuju kako će do 2030. čak 70 posto svih kompanija na svijetu prihvatiti barem neki oblik umjetne inteligencije u svom poslovanju.

Za stručnjake u McKinsey Global Instituteu uvođenje umjetne inteligencije u poslovanje rezultirat će globalnom ekonomskom aktivnošću u vrijednosti do 13 bilijuna dolara, a imat će jednak utjecaj na gospodarstvo kao što je imao parni stroj na industriju i transport.

Umjetna inteligencija tehnološki je pothvat koji doista može stubokom promijeniti naše živote i učiniti naše društvo bogatijim, sretnijim i boljim. Bitno je da Hrvatska u tome drži korak, pa zato treba podržavati inovacije i startup zajednicu koja želi razvijati proizvode i usluge temeljen na AI, istaknuo je nedavno u Zagrebu profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Jan Šnajder.

Do 2025. godine tržište umjetne inteligencije dosegnut će vrijednost od 89 milijardi dolara i povećati se 12 puta u odnosu na očekivanih 7,35 milijardi dolara ove godine. Najveći dio prihoda od umjetne inteligencije dolazi od aplikacija na pametnim telefonima, na kojima je primjena umjetne inteligencije već na razini svakodnevne upotrebe. Prema nekim procjenama, za dvije godine gotovo 80 posto pametnih telefona imat će opcije pogonjene umjetnom inteligencijom.

Zemlje koje prihvate umjetnu inteligenciju i počnu ju aktivno koristiti u svom gospodarstvu mogu očekivati rast i do 25 posto u usporedbi s trenutnim stanjem.

Zaposlenost bi se diljem svijeta mogla povećati za 10 posto, no pojedinci će se morati prilagoditi novom svijetu u kojem se poslovi mijenjaju češće, prelazi se na nove oblike zapošljavanja, a radnici će morati stalno osvježavati i nadograđivati svoje vještine kako bi odgovorili na potrebe tržišta koje se stalno mijenja, ističu iz McKinsey Global Institutea.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti