Umjetna inteligencija mogla bi roditeljima reći zašto beba plače

Iako je indentificiranje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za znanstvenike, najnovije aplikacije umjetne inteligencije nude rješenja.

Martina Čizmić | 08.07.2019. / 10:40

Beba (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Bebin plač zahtijeva pažnju, no zabrinutim je roditeljima često teško razumjeti u čemu je točno problem. Grupa američkih znanstvenika razvila je sustav umjetne inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za tjelesnim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe) jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno.

Iako je indentificiranje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za znanstvenike, najnovije aplikacije umjetne inteligencije nude rješenja.

Rezultate istraživanja zajedno su objavili Institut elektroničkih inženjer i Kinesko udruženje za automatizaciju.

Njihov sustav koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Googlea i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebina plača.

Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem, rekla je Lichuan Liu, profesorica na sveučilištu Sjeverni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima.

Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju, rekla je. Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije, pojasnila je Liu.

Krajnji cilj su zdravije bebe te manji pritisak na roditelje i pružatelje njege, kazala je Liu. Tražimo suradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu, dodala je.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti