Umjetna inteligencija "otkrila" lijek za samo 21 dan, a ljudima je za isto trebalo 8 godina

Zanimljivo je kako je cijeli proces (od početka projekta do potvrde valjanosti predloženog lijeka) trajao samo 46 dana i stajao tek 150 tisuća dolara.

Martina Čizmić | 03.09.2019. / 13:13

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty images)

Hoćemo li u budućnosti godine i godine medicinskih istraživanja zamijeniti s tek nekoliko tjedana? Čini se da bi se baš to moglo dogoditi, i to zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Naime, Insilico Medicine, startup iz Hong Konga, objavio je istraživanje u kojem je pokazao kako je moguće uspješno upotrijebiti sustav za duboko učenje u medicinskom istraživanju.

Njihov sustav GENTRL (generative tensorial reinforcement learning) koristio je umjetnu inteligenciju i vizualizaciju pomoću umjetne inteligencije te je uspio u samo 21 dan pronaći šest obećavajućih lijekova za fibrozu, od kojih se jedan pokazao obećavajućim i tijekom testiranja na miševima.

Zanimljivo je kako je cijeli proces (od početka projekta do potvrde valjanosti predloženog lijeka) trajao samo 46 dana i stajao tek 150 tisuća dolara. Konvencionalnim metodama, timu u Njemačkoj koji radi na pronalasku lijeka za istu bolest, za isti rezultat trebalo je više od 8 godina istraživanja i milijuni dolara.

Iako je pred GENTRL-om i Insilico Medicinom još dug put do eventualno funkcionalnog lijeka za liječenje fibroze, činjenica da su u samo nekoliko tjedana postigli isto što i grupa znanstvenika u istraživačkom laboratoriju nakon 8 godina, ulijeva nadu da bi u budućnosti, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, mogli brže (i jeftinije) dolaziti do učinkovitijih lijekova za različite bolesti.

Usporedba simulacije dvaju modela Prva AI simulacija svemira toliko je brza i precizna da ni znanstvenici ne znaju kako radi

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti