Umjetna inteligencija u poljoprivredi: AGRIVI predstavlja AI platformu Gradski savjetnik

Široka baza znanja koja stoji u pozadini ove inovativne tehnologije, a koju svakodnevno ispituju i analiziraju stručnjaci iz AGRIVI-ja, osigurava da poljoprivrednici dobiju kvalitetnu i pravovremenu informaciju u bilo kojem trenutku.

Martina Čizmić | 20.03.2024. / 11:43

Žena za računalom u polju, ilustracija (Foto: Getty Images)

Jedinice lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj susreću se sa sve većim izazovima očuvanja održivosti poljoprivredne proizvodnje na svojem području. S druge strane, poljoprivrednici se također suočavaju s brojnim poteškoćama, uključujući sve češće poremećaje na tržištu, klimatske promjene, nedostatak radne snage te ograničeni pristup znanju i savjetima.

U cilju rješavanja tih problema, domaća agrotehnološka tvrtka AGRIVI razvila je AI komunikacijsku platformu Gradski savjetnik kako bi osnažila ulogu gradova u poticanju i podršci poljoprivrednika u procesu digitalne transformacije.

Široka baza znanja koja stoji u pozadini ove inovativne tehnologije, a koju svakodnevno ispituju i analiziraju stručnjaci iz AGRIVI-ja, osigurava da poljoprivrednici dobiju kvalitetnu i pravovremenu informaciju u bilo kojem trenutku.

Naša platforma Gradski savjetnik osmišljena je s ciljem osnaživanja gradova u Hrvatskoj u podršci lokalnoj poljoprivredi i osiguranju kvalitetne komunikacije s proizvođačima. Ova vrsta tehnološke platforme donosi trenutačne koristi poljoprivrednicima kroz jednostavnu komunikaciju putem WhatsApp-a sa savjetnikom i instant pristup savjetu, znanjima i potrebnim informacijama. Važno je osnažiti poljoprivrednike i poticati daljnju digitalizaciju kako bi se povećala produktivnost i otpornost našeg sustava proizvodnje hrane, a gradovi u tome imaju ključnu ulogu za svoju lokalnu sredinu, istaknuo je Matija Žulj, direktor AGRIVI-ja.

Za uvođenje ove inovativne platforme već su se odlučili gradovi Đakovo, Kutina, Ludbreg i Novska, koji su prepoznali značaj i važnost ovog projekta za njihovu lokalnu poljoprivredu, i koji će među prvima svog Gradskog savjetnika donijeti poljoprivrednicima u svojoj regiji.

Đakovo se nalazi u najvećoj poljoprivrednoj regiji Hrvatske, i zajedno s našim poljoprivrednicima svakodnevno živimo izazove s kojima se susreću. Pristup bitnim znanjima i informacijama u svakom trenutku je iznimno bitan za osiguranje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. Očuvanje lokalne proizvodnje i pomoć novim generacijama poljoprivrednika nama su od iznimne važnosti i taj cilj želimo podržati s našim Gradskim agronomskim savjetnikom, istaknuo je Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova.

Radi se o komunikacijskoj platformi s umjetnom inteligencijom u pozadini, koja gradovima omogućuje da poljoprivrednicima donesu jednostavan digitalni alat na WhatsApp platformi koji pruža uvijek dostupan pristup informacijama, znanju i savjetima kako o općenitim agronomskim temama bitnim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, tako i o važnim gradskim temama za poljoprivrednike poput natječaja, potpora, i ostalim informacijama koje mogu olakšati upravljanje poljoprivrednim gospodarstvima.

Gradovi tako od sada mogu donijeti svog Gradskog WhatsApp savjetnika koji je ujedno i informativna služba gradske uprave za sva pitanja o poljoprivredi, a dostupan je poljoprivrednicima 24 sata u danu, sedam dana u tjednu pružajući im podršku u svim aspektima njihova poslovanja.

U Hrvatskoj, gdje digitalizacija poljoprivrede iznosi svega pet posto, mali i srednji proizvođači čine većinu sektora, ali često nailaze na prepreke poput nemogućnosti pristupa agronomskom savjetu i znanjima.

Osnovna uloga ove inovativne platforme je u pružanju podrške poljoprivrednicima, i to u vidu znanja i savjeta o širokom spektru agronomskih tema – od općih pitanja o poljoprivredi do prevencije od štetnika i bolesti, nutritivnim potrebama biljaka i gojidbi, dopuštenim sredstvima za zaštitu biljaka ili regenerativnim praksama.

Također, Gradski savjetnik potiče i aktivnu suradnju gradova s poljoprivrednicima kroz proaktivno dijeljenje informacija o natječajima, potporama i lokalnim događanjima, ili pak prikupljanju podataka poljoprivrednika u slučaju elementarnih nepogoda, pojave značajnih štetnika i sl.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti