Neandertalci su možda bili bliskiji prahistorijskom čovjeku nego što se ranije vjerovalo, pokazuju spiljske slike u Španjolskoj koje otkrivaju da je i ta vrsta imala potrebu stvarati umjetnost, objavili su u nedjelju znanstvenici.

Pigment boje okera pronađen je na stalagmitima u spilji Ardales, kraj Malage na jugu Španjolske. Koristili su ga neandertalci prije oko 65 tisuća godina, što ih možda čini prvim umjetnicima na Zemlji, pokazuje rad objavljen u znanstvenom časopisu PNAS. Moderni čovjek u to vrijeme još nije postojao.

Nova otkrića dodatni su dokaz da neandertalci, koji su izumrli prije oko 40 tisuća godina, nisu bili nesofisticirani rođaci Homo sapiensa, kakvim ih se dugo prikazivalo.

Pigmenti su u spilji korišteni u različitim razdobljima, udaljenima između 15 i 20 tisuća godina, pokazuje istraživanje koje negira raniju tvrdnju da su oni rezultat prirodnog procesa oksidacije.

Joao Zilhao, jedan od autora studije, rekao je da su neandertalci oker stavljali na stalagmite vjerojatno u sklopu rituala.

Važnost ovog otkrića je što mijenja naš stav prema neandertalcima. Oni su bili bliskiji današnjim ljudima. Nedavna istraživanja pokazuju da su oni voljeli objekte i razmnožavali su se s ljudima, a sad i da su, poput nas, slikali po spiljama, izjavio je Zilhao.

Slike na zidovima prahistorijskih ljudi, poput onih u spilji Chauvet-Pont d'Arc u Francuskoj, starije su od 30 tisuća godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju