UN: Potrebno bar utrostručiti napore na smanjenju emisije stakleničkih plinova

Razvijene zemlje ne smiju jednostavno smanjivati emisiju ugljičkova dioksida pukim premještanjem industrijske proizvodnje u zemlje u razvoju, stoji u izvješću te se ističe kako treba mijenjati životni stil.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2019. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vlade svih zemalja svijeta moraju barem utrostručiti trenutačne planove čiji je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova da bi postigle dogovoreni cilj ograničenja globalnog porasta temperature za manje od 2 stupnja, stoji u godišnjem izvješću UN-a objavljenom u utorak u Ženevi.

Kako sada stvari stoje, može se očekivati ​​da će se temperatura tijekom ovog stoljeća povećati za 3,4 do 3,9 stupnjeva, što će rezultirati brojnim razarajućim klimatskim utjecajima i posljedicama, stoji u izvješću UN-ova programa za zaštitu okoliša (UNEP) o emisiji stakleničkih plinova.

Dokument je objavljen tjedan dana prije sastanka predstavnika 200 zemalja svijeta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama. Pariškim sporazumom iz 2015. godine svjetski čelnici ne samo da su definirali minimalni cilj od 2 stupnja kada je posrijedi ograničenje porasta temperature, već su se i obvezali da će težiti još ambicioznijem planu, ograničenju od 1,5 stupnja.

U UNEP-ovu izvješću stoji i da bi se smanjenje emisije stakleničkih plinova na razini država, koje bi pridonijelo ambicioznijem cilju, trebalo povećati za najmanje pet puta.

Razvijene zemlje ne smiju jednostavno smanjivati emisiju ugljikova dioksida pukim premještanjem industrijske proizvodnje u zemlje u razvoju, stoji u izvješću te se ističe da treba mijenjati životni stil.

UN-ova agencija zalaže se za povećanje obnovljivih izvora energije koja bi se koristila za proizvodnju električne energije, za grijanje i za potrebe prijevoza te je pozvala na smanjeno korištenje energije kada je posrijedi izrada građevinskog materijala poput željeza, čelika i cementa.

Države svijeta do 2020. trebale bi postaviti puno ambicioznije planove za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

U izvješću stoji i da su Sjedinjene Države jedan od velikih svjetskih proizvođača stakleničkih plinova, uz Brazil i Japan. Ovaj mjesec Trumpova je administracija predala dokumente koji će joj omogućiti odustajanje od Pariškog sporazuma, što je prvi korak u službenome postupku povlačenja iz tog procesa.

 

(Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti