UN predlaže smanjenje plastičnog otpada za 80 posto do 2040.

Države će se okupiti u Parizu kako bi izradile globalni sporazum kojim bi se dogovorilo uklanjanje plastičnog otpada.

Hina | 17.05.2023. / 08:30

Plastični otpad, ilustracija (Foto: Getty Images)

Države mogu smanjiti onečišćenje plastikom za 80 posto do 2040. primjenom postojeće tehnologije i uvođenjem velikih promjena politike, ustvrđuje se u novom izvješću Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) objavljenom u ponedjeljak.

To UN-ovo tijelo sa sjedištem u Keniji objavilo je svoju analizu političkih opcija za rješavanje krize plastičnog otpada dva tjedna prije nego što će se države okupiti u Parizu na drugom krugu pregovora za izradu globalnog sporazuma u svrhu uklanjanja plastičnog otpada.

Zagađenje plastikom, ilustracija Unatoč najavama o smanjenju, svijet i dalje proizvodi rekordne količine plastičnog otpada

Izvješće se usredotočuje na tri glavne tržišne promjene potrebne za stvaranje "cirkularne" ekonomije koja održava proizvedene artikle u optjecaju što je dulje moguće: ponovna uporaba, recikliranje i preusmjeravanje ambalaže s plastičnih na alternativne materijale.

Ako slijedimo te smjernice, uključujući pregovore o dogovoru o plastičnom onečišćenju, možemo postići velike gospodarske, društvene i ekološke prednosti, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a.

Pregovori o ugovoru, poznati kao INC2, održat će se od 29. svibnja do 2. lipnja i očekuje se da će rezultirati ključnim parametrima za prvi nacrt ugovora, koji treba biti sačinjen prije trećeg kruga pregovora u Keniji u studenom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti