UN upozorava: Srpanj 2022. jedan je od tri najtoplija mjeseca dosad zabilježena u svijetu

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 Celzijeva stupnja premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine.

Hina | 09.08.2022. / 15:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Prošli je mjesec bio jedan od najtoplijih mjeseca srpanja dosad zabilježenih u svijetu, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizirana UN-ova agencija a sa sjedištem u Ženevi.

Možemo reći da je ovogodišnji srpanj jedan od triju najtoplijih dosad evidentiranih, a istodobno je intenzivan i dugotrajan toplinski val, kako smo se svi mogli uvjeriti, pogodio brojne dijelove Europe, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis na konferenciji za novinare.

U priopćenju za medije Svjetske meteorološke organizacije, koja se poziva na podatke Službe Copernicus o klimatskim promjenama, pojašnjava se da je srpanj 2022. bio tek neznatno hladniji od srpnja 2019., no i malo topliji od srpnja 2016.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: 2020. je bila jedna od najtoplijih godina. Nastavimo li tako, čovječanstvo će izumrijeti

Ali temperaturna razlika između spomenuta tri mjeseca bila je doista vrlo mala, rekla je Nullis, dodavši da je odstupanje manje od granice pogreške.

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 Celzijeva stupnja premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine.

A sve to unatoč prisutnosti prirodnog fenomena La Niñe, koji je, prema WMO-u, "trebao imati učinak hlađenja".

Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike "da se probude" i shvate da Europa prolazi kroz niz neuobičajenih toplinskih valova koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći i javljat će se kontinuirano bar do godine 2060.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti