Unatoč krizi startupovi koji se bave klimom i ekologijom bilježe izvrsne rezultate

Startup Ascalia tijekom programa je ostvario investiciju u iznosu većem od 4,5 milijuna kuna, dok je startup Miret lani ostvario investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, a unatoč pandemiji uspješno je zaključio Kickstarter kampanju i prikupio više od 400.000,00 kuna. Startup VeeMee od bacanja je spasio 750 tona hrane, a sa svojom digitalnom tržnicom u jeku pandemije dao je izvrsnu alternativu onoj fizičkoj povezujući kupce i proizvođače diljem zemlje.

Martina Čizmić | 27.01.2021. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

EIT Climate-KIC RIS Croatia akcelerator je programa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju koji se u Zagrebačkomm inovacijskom centru do sad proveo u dva ciklusa. Ukupno je sudjelovalo 11 startupova koji su prikupili milijunske investicije, ali što je još važnije, pokazali da postoje brojna rješenja kojima se mogu rješavati klimatski problemi. 

EIT Climate-KIC RIS Croatia akcelerator provodimo od 2019. godine. U programu je u prvom ciklusu sudjelovalo šest (Ascalia, Makabi Agritech, Miret, Naval Hydro (In silico), Urban Oasis i WePark) a u drugom pet startupova (Ascalia, BeaRD bureau (Nuotwo), In silico, Miret i VeeMee). Svima njima cilj je naš planet očuvati i od njega stvoriti bolje mjesto za život. Inače, kroz ZICER inovativnim poduzetnicima pružamo cjelovitu podršku kroz koju lakše mogu ostvariti uspjeh. U ovome trenutku kroz ZICER se razvija više od 100 tehnoloških startupova za koje uz infrastrukturnu osiguravamo mentorsku, edukacijsku i financijsku podršku. Kroz naš predakceleracijski program Startup Factory do sada smo za inovativno poduzetništvo pripremili 75 timova. U svim našim aktivnostima poseban naglasak stavljamo na transfer tehnologije koji je zahvaljujući našem sveobuhvatnom pristupu dokazano moguć. S obzirom na sve veći broj naših korisnika orijentiranih na zelena rješenja, drago mi je da vodimo EIT Climate-KIC Croatia akcelerator. Iz prve generacije u našem su programu inkubacije tri, a iz druge generacije četiri startupa. Tri od EIT Climate-KIC RIS Croatia startupa sudjelovala su i u Startup Factoryju. Iz svega ovoga jasno je da startupovima treba cjelovita podrška koja ne prestaje po završetku određenog programa, pojasnio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Nakon ukupno godine dana (dva puta po šest mjeseci) provedbe programa s više od 20 održanih predavanja, edukacija i javnih događaja, intenzivne mentorske kao i bespovratne financijske podrške startupovima u kumulativnom iznosu od 200.000 eura, rezultati su vidljivi.

Startup Ascalia je tijekom programa ostvario investiciju u iznosu većem od 4,5 milijuna kuna, dok je startup Miret lani je ostvario investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, a unatoč pandemiji uspješno je zaključio Kickstarter kampanju i prikupio više od 400.000,00 kuna. Startup VeeMee od bacanja je spasio 750 tona hrane, a sa svojom digitalnom tržnicom u jeku pandemije su dali izvrsnu alternativu onoj fizičkoj povezujući kupce i proizvođače diljem zemlje.

Makabi Agritech je interdisciplinarni tim znanstvenika koji je tijekom višegodišnjih znanstvenih istraživanja na različitim projektima razvio agroekološke formulacije mikrokapsula za prihranu i zaštitu bilja, a sve u svrhu snižavanja upotrebe mineralnih gnojiva i drugih organskih kemikalija u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji funkcionalne hrane. Ovaj startup prof. dr. sc. Marko Vinceković pokrenuo je kroz ZICER-ov predakcelaracijski program Startup Factory 2018. godine. Ovaj startup 2019. godine zahvaljujući izvrsnosti ušao je i u EIT-ov akcelerator koji provodi ZICER.

Sa svime što smo napravili u zadnje dvije godine izuzetno sam zadovoljan jer napravili smo puno! Kroz ZICER-ovu cjelovitu i kompleksnu podršku dobili smo iskustvo u razvoju poslovnog modela i znanja o tome kako se što je bolje prezentirati ciljanoj publici podršku. To nam je otvorilo nove mogućnosti za različite suradnje i prijave projekata. Od svih pozitivnih iskustava možda je i najvažnije uspostava novih kontakata i prijateljstva koja su neprocjenjiva. S ovakvom podrškom put nas znanstvenika prema poduzetništvu je lakši i sigurniji, a naša nastojanja da se kroz znanstveni rad stvorena rješenja implementiraju i postignu svrhu postaju realna, ističe osnivač Makabi Agritecha, Marko Vinceković.

Vizija zdravijeg, sretnijeg i ekološki održivog društva čine jezgru startupa VeeMee, lanjskog sudionika hrvatskog EIT akceleratora. VeeMee je zdrava mala tvrtka s organskim rastom i stabilnim poslovanjem inkubirana u ZICER-u. Eliminacija otpada od hrane i smanjenje emisije stakleničkih plinova, energetska samoodrživost, zdrava prehrana i povrat iskonskim vrijednostima u centru su pažnje ovoga perspektivnog startupa. Do sada su svojim aktivnostima od bacanja spasili 750 tona hrane. Planovi su im veliki - proširiti doseg na EU tržištu te uz Španjolsku, Grčku i Sloveniju pokrenuti prodaju i u Njemačkoj i Austriji. Ovaj plan prati modernizacija njihove platforme te objava nove mobilne aplikacije za prepoznavanje proizvoda široke potrošnje uz pomoć AI tehnologije.

Zbog dobrog balansa u razini savjetodavnih i financijskih poticaja koje smo u ovom akceleratoru primili znatno smo ubrzali naš put do realizacije ciljeva. Danas, po završetku programa, naš tim je bogatiji za nove mentore, poznanstva i prilike. Sada imamo kompletiran poslovni plan i dokumentaciju za investitore, niz otvorenih kontakata, izrađene video i online promotivne materijale koji su do nedavno zbog malih raspoloživih budžeta iz organskog rasta bili svedeni samo na nužne elemente. Stečeno iskustvo nam je veliki poticaj za realizaciju naših ciljeva! Kroz besplatnu edukaciju, savjetovanje, vođenje i evaluaciju naših materijala i rezultata te kroz financijski poticaj sada smo u potpunosti spremni za osvajanje tržišta i investitora te za još bolju suradnju s partnerima i institucijama, ističe Marko Kozjak, osnivač i direktor startupa VeeMee.

Nuotwo je projekt koji se bavi razvojem pametnih aktivnih panela koji upijaju CO2 i CH4 iz okolnog zraka i pretvaraju ga u svježi zrak i biomasu. Ovaj perspektivan startup, iza kojeg stoje Iva Soža i Marko Brkljačić, pokrenut je prije godinu dana. Nakon pobjede na Startup Factory predakceleracijskom programu i osnivanja tvrtke, Nuo Two je postao ZICER-ov stanar, a u proljeće 2020. i dio nove generacije EIT Climate KIC Croatia akceleratora.

Biti prihvaćen u EIT Climate KIC program nama je pokazalo da su naša ideja i proizvod prepoznati na europskoj razini kao perspektivno rješenje za održivu budućnost. Kad mi je prije dvije i pol godine Marko rekao: "Hej, misliš da je moguće pretvoriti postojeće zgrade u šume?", bila je to samo luda ideja s kojom smo se sa puno dobre volje prijavili na Starup Factory 2019. Nakon što smo osvojili glavnu nagradu Grada Zagreba od 200 000 kuna te godine, ideja više nije bila samo luda, bila je i ostvariva. Smjestili smo se u ured u ZICER-u i uz njihovu veliku potporu krenuli raditi na izradi prvog prototipa. Nedugo nakon je uslijedila i ova velika globalna kriza u kojoj se nalazimo i tad nam je poziv na sudjelovanje u EIT Climate KIC-u došao kao ogroman vjetar u leđa. S obzirom da se poslovna strategija Nuotwo panela bazira na cirkularnoj ekonomiji, odnosno kružnom poslovnom modelu, stručnjaci iz EIT Climate KIC Croatia akceleratora su nam bili od velike pomoći u davanju savjeta i mentoriranju kako preći potencijalne rizike. Poslovna mreža i kontakti koje smo dobili kroz EIT Climate KIC nam je omogućila povezivanje i dogovaranje za testne pilot-projekte našeg proizvoda. Nadasve, novčana potpora nam je uvelike poslužila jer smo u navedenom roku razvili prvi funkcionalni prototip našeg panela i uskoro se vidimo u finaliziranju prvog krajnjeg proizvoda, opisuje na kraju Iva Soža.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti