Unatoč spektakularnim prizorima, erupcija vulkana na Islandu ne zabrinjava znanstvenike

Unatoč dramatičnim fotografijama i prizorima, vlasti su rekle da je erupcija bila manja i da ne predstavlja opasnost stanovnicima obližnjeg Grindavika.

Hina | 20.03.2021. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vulkan Fagradalsfjall blizu islandske prijestolnice Reykjavika erumpirao je u petak navečer i obojao nebo nad gradom u grimizno crvenu boju, no znanstvenici nisu zabrinuti zbog te pojave.

Prema prvim informacijama, pukotina je duga oko 200 metara, objavio je Islandski meteorološki ured.

Snimljeno je prskanje malih fontana lave, a užareni mlaz taljevine dosegao je veličinu od oko jednog četvornog kilometra, priopćile su vlasti. Izmjerene su manje seizmološke fluktuacije.

Odjel za civilnu zaštitu i upravljanje krizama pozvao je stanovnike da ostanu smireni i upozorio ih da se ne približavaju vulkanu i ne ometaju hitne službe.

Unatoč dramatičnim fotografijama i prizorima, vlasti su rekle da je erupcija bila manja i da ne predstavlja opasnost stanovnicima obližnjeg Grindavika.

Pozorno pratimo situaciju i sad se to ne smatra prijetnjom za okolne gradove. Pozivamo ljude da se drže podalje od vulkana i ostanu sigurni, tvitala je premijerka Katrin Jakobsdottir.

Meteorološki ured Vedurstofa objavio je da je malo vjerojatno da će protok lave uzrokovati veću štetu.

Zračni promet u zemlji nije značajno poremećen. Državni operater zračne luke Isavia nije naredio opću zabranu letenja, već je samo naredio zonu izuzeća dronova unutar pet kilometara od vulkana.

Keflavik, najvažnija zračna luka u zemlji za međunarodne letove, zabilježila je tek povećanu razinu pepela u zraku.

Agencija civilne zaštite rekla je stanovnicima u pogođenom području da ne napuštaju svoje domove i pozvala sve da ne otvaraju prozore.

Geofizičar Magnus Tumi Gudmunddson rekao je za televiziju RUV da je dosad emitirana niska razina toksičnih plinova.

Vulkan Fagradalsfjall udaljen je 30 kilometara od Reykjavika, na jugozapadu Islanda, a posljednja erupcija zabilježena je prije više od 700 godina.

To nije tipična erupcija jednog vulkana, već lava izlazi iz podzemnog vulkanskog sustava zvanog Krysuvik. Znanstvenici su već neko vrijeme očekivali erupciju na tom području nakon što je posljednjih tjedana zabilježeno na tisuće potresa.

Moglo bi biti gotovo večeras ili za mjesec dana, komentirao je Gudmunddson kad bi erupcija trebala završiti.

Pjevačica Bjork na Instagramu je objavila da je "vrlo uzbuđena" zbog erupcije.

Još uvijek imamo!!! Osjećaj olakšanja kad se priroda izražava, napisala je.

Island ima oko 30 većih vulkana. Erupcija vulkana ispod ledenjaka Eyjafjallajokull poremetila je zračni promet na nekoliko tjedana 2010. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti