Unatoč ukidanju subvencija prodaja električnih vozila raste u cijelom svijetu

Na globalnom tržištu prodaja električnih vozila poskočila je za 34 posto.

Hina | 14.11.2023. / 14:50

Električna vozila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prodaja električnih vozila kontinuirano raste na globalnoj razini, uz rekordan rezultat u Kini u listopadu unatoč ukidanju subvencija, pokazuju podaci tvrtke za istraživanje tržišta Rho Motion.

Kina je lani okončala 11-godišnji program subvencioniranja kupnje električnih vozila, no neke lokalne vlasti i dalje nude pomoć ili porezne olakšice kako bi privukle ulaganja, a nude i subvencije za potrošače.

Prodaja električnih vozila u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu, porasla je u prvih devet mjeseci za 29 posto. Na globalnom tržištu poskočila je za 34 posto.

U istraživačkoj tvrtki napominju da su studeni i prosinac za Kinu vrlo dobri mjeseci kada je posrijedi prodaja vozila.

Volkswagen Volkswagen zaustavio proizvodnju električnih automobila u tvornici u Njemačkoj

U listopadskim brojkama vidljivo je da potražnja za električnim vozilima u Kini niže rekorde unatoč ukidanju subvencija i 2023. bit će još jedna uspješna godina za Kinu po prodaji električnih vozila, procjenjuju u Rho Motionu.

Prodaja električnih vozila u Europi porasla je za 26 posto, uz nešto slabiju potražnju zbog gašenja subvencija, utvrdila je kompanija, ukazujući na ukidanje poticaja u Njemačkoj u rujnu.

Subvencije su važan faktor na njemačkom tržištu jer gotovo dvije trećine registriranih osobnih automobila čine ona za komercijalnu namjeru, tumače.

Tesla, Mercedes Benz i Volkswagen upozorili su da kupce u regiji odbijaju visoke kamatne stope i prigušeno tržište.

Little Ant mini EV New Edition Nepobjediva cijena: Kineski gradski automobil za 4 osobe jeftiniji je od 10 tisuća eura

U Sjevernoj Americi prodaja električnih vozila skočila je ove godine za čak 78 posto.

Prema Rho Motionu, za sjevernoameričko tržište 2023. bit će još jedna snažna godina, s lavovskim udjelom Tesle budući da tradicionalni proizvođači usvajaju manje ambiciozne planove o povećanju proizvodnje.

Teslin tržišni udio ipak se smanjio u trećem kvartalu na oko 50 posto, najnižu razinu od izlaska na tržište, unatoč sniženim cijenama, prema listopadskom izvješću tvrtke za pružanje usluga Cox Automotive.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti