Ledenjaci u Dolomitima u Italiji, Nacionalnom parku Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama i na planini Kilimandžaro u Tanzaniji vjerojatno će nestati do 2050. godine, objavio je UNESCO.

Trećina svih ledenjaka navedenih kao područja svjetske baštine UNESCO-a do tada će nestati kao rezultat globalnog zatopljenja, navodi se u izvješću koje su u četvrtak objavili UNESCO sa sjedištem u Parizu i Svjetska unija za zaštitu prirode (IUCN).

Pasterze U 2022. topljenje ledenjaka Pasterze u Austriji četiri puta brže od prosjeka

Ti ledenjaci već gube 58 milijardi tona leda svake godine.

Postoji oko 18.600 ledenjaka raspoređenih na 50 različitih mjesta svjetske baštine diljem svijeta, prema UNESCO-u.

Zajedno, ti ledenjaci pokrivaju otprilike 66.000 četvornih kilometara i čine oko 10 posto svjetske površine ledenjaka.

Ledenjaci se od 2000. brže tope zbog veće emisije CO2.

Dvije trećine preostalih ledenjaka na područjima svjetske baštine još bi se moglo spasiti ako se naporima u borbi protiv globalnog zatopljenja ograniči porast temperatura na manje od 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko doba.

Stručnjaci, međutim, tvrde da bi samo radikalne mjere i veliki globalni politički angažman mogli zadržati rastuće temperature ispod porasta od 1,5 stupnjeva.

Ledenjak sudnjeg dana Ledenjak na Antarktici veličine Floride jedva se "noktima" drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay opisala je izvješće kao "poziv na akciju" svijeta u borbi protiv klimatskih promjena uoči međunarodne konferencije o klimi COP27 u Egiptu.

Samo brzo smanjenje naših razina emisija CO2 može spasiti ledenjake i iznimnu biološku raznolikost koja o njima ovisi, rekla je Azoulay.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju