United Grupa, uz podršku BC Partners, postigla je sporazum o prodaji mobilne telekomunikacijske infrastrukture tvrtki TAWAL

Prodaja mobilnih tornjeva United Grupe slijedi trend odvajanja i monetizacije mobilne telekomunikacijske infrastrukture telekomunikacijskih operatora u Europi i širom svijeta

Zimo Zimo | 21.04.2023. / 12:17

United Group (Foto: United Group)

United Grupa BV, vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, a u čijem vlasništvu su Telemach, N1 i Nova TV u Hrvatskoj, postigla je sporazum o prodaji 100 posto udjela svoje jedinice mobilnih telekomunikacijskih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji („TowerCo“) tvrtki TAWAL, podružnici stc Grupe.

United Grupa United Grupa postala članica Saveza za odgovorno poslovanje

Vrijednost TowerCo, koji danas u vlasništvu ima 4800 tornjeva, ovom transakcijom procjenjuje se na 1,220 milijardi eura, što predstavlja EV / EBITDAl multiplu od 20.1x .

Prodaja mobilnih tornjeva United Grupe slijedi trend odvajanja i monetizacije mobilne telekomunikacijske infrastrukture telekomunikacijskih operatora u Europi i širom svijeta. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija tijekom sljedećih 20 godina, što će United Grupi omogućiti dugoročno pružanje visokokvalitetnih usluga svojim korisnicima.

Ova transakcija predstavlja prvo ulaganje tvrtke TAWAL u europski telekomunikacijski sektor. TAWAL je najveći integrirani pružatelj ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te posjeduje portfelj od više od 16.000 mobilnih tornjeva.

U protekle tri godine, United Grupa je učvrstila svoju poziciju vodeće multi-play telekomunikacijske i medijske tvrtke u jugoistočnoj Europi. Uspješno se proširila na nova tržišta EU, ulažući značajna sredstva u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Tvrtka upravlja imovinom koja obuhvaća mobilne i fiksne internetske usluge, pay TV i medije. United Grupa nastavlja rasti na svom iskustvu uspješnih spajanja i preuzimanja, kao i rastućem ugledu u pružanju visokokvalitetnih telekomunikacijskih i medijskih usluga te će tražiti daljnje prilike za širenje unutar EU.

Viktoriya Boklag, izvršna direktorica United Group, je izjavila:

Oduševljeni smo što smo uspješno definirali vrijednost naših tornjeva u dogovoru koji nam omogućuje da učinkovitije upravljamo globalnim makroekonomskim pritiscima. Ovo će podržati nastavak ulaganja u tvrtke iz našeg portfelja kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima. Drago nam je što smo pronašli snažnog partnera u TAWAL-u i tražit ćemo daljnje prilike za suradnju s njima dok šire svoje prisustvo na europskom tržištu.

Slika nije dostupna Vivacom u vlasništvu United Grupe najbrži je rastući svjetski pružatelj satelitskih usluga

Mohammed Alhakbani, izvršni direktor TAWAL-a, izjavio je:

Suradnja s United Grupom predstavlja naš prvi ulazak na europsko tržište. Partnerstvo podržava naš cilj da i dalje pružamo inovativna i učinkovita ICT infrastrukturna rješenja našim partnerima i isporučujemo poznatu kvalitetu usluga.

Olayan Alwetaid, izvršni direktor stc Group, izjavio je: Naš sporazum s United Grupom predstavlja uzbudljivo novo poglavlje za TAWAL i stc Grupu. Ovaj dogovor predstavlja značajan korak u našoj ambicioznoj strategiji rasta i širenja našeg međunarodnog prisustva. Već vodimo digitalnu transformaciju Saudijske Arabije, a ovaj dogovor jača našu predanost ulaganju u vrhunsku tehnologiju i infrastrukturu koja omogućava globalnu povezanost.

Nikos Stathopoulos, predsjednik Europe u BC Partnersu i predsjednik United Grupe, izjavio je:

Prodaja TowerCo poslovanja United Grupe predstavlja ključnu prekretnicu na putu rasta i širenja United Grupe. To će omogućiti United Grupi fokus na kontinuirano ulaganje u svoje telekomunikacijske i medijske usluge i infrastrukturu.

United Grupa u većinskom je vlasništvu BC Partnersa, vodeće međunarodne investicijske tvrtke.

Goldman Sachs je djelovao kao financijski savjetnik United Grupe u transakciji. United Group će izvijestiti o svojim rezultatima za fiskalnu godinu u ponedjeljak. Uvjeti transakcije uključuju dugoročni Master Services Agreement i Service Level Agreement za nastavak korištenja infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva nakon završetka transakcije. Zaključenje transakcije podložno je uobičajenim uvjetima i očekuje se tijekom druge polovine 2023. godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti