Unosan posao za biotehnološke tvrtke: Cjepivo za COVID-19 koje je još u fazi testiranja prodali SAD-u za 1,95 milijardi dolara

Rezultati su pokazali da se kandidat za cjepivo može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi.

Hina | 22.07.2020. / 14:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech SE od američke će vlade dobiti 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 milijuna doza njihova cjepiva za COVID-19.

Prema sporazumu, SAD će moći nabaviti dodatnih 500 milijuna doza, priopćeno je iz ministarstva zdravstva i ministarstva obrane. Pfizer će isporučiti doze ako dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Cjepivo za COVID-19 smatra se ključnim u suzbijanju pandemije te su vlade diljem svijeta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata za cjepivo.

Pfizer i BioNTech izvijestili su početkom mjeseca o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalno COVID-19 cjepivo.

Njihov BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za cjepivo COVID-19 koji se ocjenjuju kao dio programa cjepiva Pfizera i BioNTech-a.

Rezultati su pokazali da se kandidat za cjepivo može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi.

Ovi preliminarni podaci ohrabrujući su jer daju početni signal da je BNT162b1 usmjeren na RBD SARS-CoV-2 u stanju proizvesti neutralizujući odgovor antitijela kod ljudi - i to čini pri relativno niskim dozama, rekao je izvršni direktor i suosnivač BioNTech-a Ugur Sahin.

Prije početka trgovanja dionice Pfizera porasle su za 4 posto, a dionice BioNTecha izlistane na američkoj burzi su zabilježile rast od 6 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti