Upoznajte digitalnu stranu povijesti i muzeja u Noći muzeja

Noć muzeja kulturna je manifestacija koja tradicionalno okuplja nekoliko stotina tisuća posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, što se očekuje i ove godine.

Martina Čizmić | 30.01.2019. / 11:30

Noć muzeja (Foto: HMD) (Foto: HMD)

Četrnaesto izdanje Noći muzeja održat će se u petak, 1. veljače s temom "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost", a ove će godine sudjelovati oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj, dvije lokacije u BiH te oko 250 muzeja i drugih baštinskih institucija, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Noć muzeja kulturna je manifestacija koja tradicionalno okuplja nekoliko stotina tisuća posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, što se očekuje i ove godine.

Govori se da u tih nekoliko sati kulturnog programa u malim sredinama bude više posjetitelja nego u cijeloj godini. Ovo je manifestacija dobre vibracije, zabave i doživljaja jer je posebno drugačiji doživljaj kada posjetite muzej, galeriju ili drugu baštinsku instituciju u noćnim satima, rekla je predsjednica Hrvatskog muzejskog društva (HMD) Vlasta Krklec.

Četrnaesto izdanje Noći muzeja organizira HMD u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a uključile su se i odgojno-obrazovne institucije, kulturne udruge i zaklade, crkve, samostani, klinike, bolnice te nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Noć Muzeja u proteklih pet godina određuje teme manifestacije prema tematici koja nije dovoljno prisutna u muzejima. Ovogodišnja tema "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" govori o digitalizaciji.

Voditeljica manifestacije Dubravka Osrečki Jakelić istaknula je kako su se za tu temu odlučili jer su željeli ukazati na vidljiv karakter tehnologije i digitalizacije koja se nalazi u svim aspektima društva i kojom se ljudi sustavno bave.

Sudjeluje više od 250 muzeja diljem Hrvatske

Najavljeno je sudjelovanje oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj i dvije lokacije u BiH, te više od 250 muzeja, od kojih je četrdesetak u Zagrebu.

Popis muzeja i programa koje nude možete pronaći na službenoj stranici Noći muzeja.

Zagrepčanima će tako biti osigurane i besplatne izvanredne autobusne i tramvajske linije koje će u prometu biti od 18 sati.

Tri posebno istaknuta muzeja koja daju pregled teme digitalizacije jesu Gradski muzej Buje, Tiflološki muzej u Zagrebu i Muzej vučedolske kulture iz Vukovara.

U Gradskom muzeju Buje u Istri moći će se razgledati izložba "Digitron Utopia", koja govori o prvom europskom džepnom kalkulatoru, popularno zvanom digitronu.

Tiflološki muzej u Zagrebu uz stalni postav predstavlja izložbu "Programiranje i robotika", kojoj je cilj putem radionica promovirati tehničke inovacije te educirati mlade ljude sa svrhom olakšavanja života osoba s invaliditetom.

Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar povezani su brojnim programima te zajedničkom ulaznicom s digitalnim sadržajem. Pametni telefoni posjetiteljima služi kao multimedijalni vodič koji nudi tekst, audiovodstvo, videozapise i GPS. U Noći muzeja posjetitelji će također sudjelovati u zajedničkim aktivnostima i igrama.

Pučko otvoreno učilište Samobor - Centar za mlade Bunker nudi virtualnu stvarnost i podzemlje, izložbe fotografija "Vode podzemlja" Hrvatskog speleološkog saveza te "Samoborsko podzemlje" Speleološkog kluba Samobor te "underground" glazbeni program, dok će Zavičajni muzej Poreštine u Poreču podijeliti iskustva u primjeni digitalne tehnologije u radu muzeja.

Posjetitelji Muzeja krapinskih neandertalaca, uz stalni postav, imat će priliku razgledati gostujuću izložbu "Savršenstvo evolucije - razotkrivanje" te predmete prve digitalizirane zbirke krapinskog muzeja "Zbirke eksperimentalne arheologije".

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru svojim će posjetiteljima ponuditi razgled Galerije podvodne arheologije i izložbu "Hrvatska podvodna baština" te uz stručno vodstvo razgledati prostor crkve Sv. Nikole, pogledati film "Očuvanje potopljene baštine" te sudjelovati na radionici "Digitalna vizualizacija podvodnih nalaza".

Zagrebačkim muzejima svojim će se programima pridružiti i druge ustanove pa će tako Gradska ljekarna u Kamenitoj ulici u ambijentu stare ljekarne posjetiteljima otkriti digitalne prikaze postignuća modernoga doba, Klinika za psihijatriju Vrapče otvorit će vrata Muzeja bolnice u kojemu se može vidjeti razvoj psihologije i metoda liječenja te likovni radovi pacijenata, na Filozofskom fakultetu posjetitelji će u Živoj knjižnici moći na desetak minuta "posuditi" profesore fakulteta, a u razgledu zbirki Veterinarskog fakulteta posjetiteljima će se moći pridružiti i njihovi ljubimci.

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji nudi svoj stalni postav "Zbirke u pokretu", projekciju filma "Putnici", PAP plesni performans te, između ostalog, izložbu "Strojevi nisu sami" u sklopu Device_art festivala gdje radovi prikazuju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Prošlogodišnja Noć muzeja, koja se održala na temu "Muzeji i sport" u 110 gradova i općina, imala je gotovo 240 tisuća posjetitelja, od čega najviše u Zagrebu - 94.575.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti