Upoznajte Mohameda Tariqa Jaffara Alija, 8-godišnjeg developera čiju su aplikaciju preuzeli 1200 puta

Kažu da se neke životne navike grade od malih nogu, a ako je tako onda je mladi Tariq krenuo dobrim putem koji mu može donijeti dobru budućnost.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 22.03.2014. / 19:22

Upoznajte Mohameda Tariqa Jaffara Alija, 8-godišnjeg developera čiju su aplikaciju preuzeli 1200 puta

Kažu da se neke životne navike grade od malih nogu, a ako je tako onda je mladi Tariq krenuo dobrim putem koji mu može donijeti dobru budućnost.

Kao i većina njegovih vršnjaka Tariq voli igrati nogomet i uz to programirati korisne stvari za svoje prijatelje. Njegova aplikacija Kids Zone preuzeta je s Windows Phone Storea 1200 puta iz zemalja diljem svijeta. Ova besplatna aplikacija agregira YouTube video uratke i kratke isječke popularnih crtića kao što su ‘Tom and Jerry’, 'SpongeBob SquarePants’ i mnogi drugih, te ih sortira u kanale kako bi bili lakše dostupni djeci i njihovim roditeljima. Tariq je tako dodao Mickey Mousea kao poseban kanal za svoju 4-godišnju sestru.

Svoju developersku karijeru Tariq je započeo krajem prošle godine na Nokia DVLUP Day-u zajedno sa svojim ocem Jaffarom Alijem, softverskim inženjerom u jednoj tvrtki za proizvodnju, koji je i sam ranije bio zainteresiran za kreiranje aplikacija za djecu.

Na tom događaju, Tariq je bio najmlađi od 240 developera i onih koji to žele postati, te je čak bio jedino dijete za vrijeme Windows Phone App Studio predavanja.

Do kraja dana, Tariq je završio svoju prvu aplikaciju, te ju pokazao Microsoftovom evanđelistu koji uči polaznike programskim jezicima kao što su C# i Visual Studio. Njegova je aplikacija u studenom objavljena na Windows Phone Storeu, uz pomoć njegovog oca, te je njegov intervju ubrzo osvanuo na jednom bostonskom portalu.

Bob Familiar, Microsoftov evanđelist koji je učio malog Tariqa istaknuo je kako rade na tome da App Studio — Microsoftovu platformu za izradu aplikacija — uvedu u maloprodajne trgovine jer kaže kako su majke koje kod kuće školuju djecu zainteresirane za aktivnosti poput ove. “Po našem iskustvu, učenici su prilično zainteresirani za ekonomiju aplikacija. Oni žele participirati no nemaju programerskog znanja da naprave nešto od nule.”, dodaje Familiar.

Tariq je i dalje zainteresiran za rad s App Studijom pa tako kaže kako razmišlja da napravi aplikaciju o solarnom sustavu, te nakon nje jednu o državama i glavnim gradovima. “Osjećam da bi to moglo biti dobro, i dobro za drugu djecu.”

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Ovaj dječak ne samo da zna tko su Bill Gates i Steve Ballmer, već i Satya Nadella, trenutni izvršni direktor Microsofta i čovjek iz njegove rodne zemlje Indije. Tariq sebe u budućnosti vidi kao developer, radeći na robotima i naravno kao inženjer.

Izvor: technet.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti