Upoznajte najveći svjetski ledenjak: A-76 tek je nastao, a već obara rekorde

Odlomljavanje tako goleme ledene mase je dio prirodnog ciklusa i za očekivati je da će se A-76 uskoro razdvojiti na dva ili tri dijela.

Hina | 20.05.2021. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Gigantska ploča leda veća od španjolskog otoka Majorce odlomila se od zamrznutog ruba Antarktike i skliznila u Weddellovo more te postala najveća santa leda na svijetu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Novoformirana ledena santa, koju su znanstvenici označili kao A-76, uočena je na najnovijim satelitskim snimkama misije Copernicus Sentinel-1, priopćila je ESA na svojoj internetskoj stranici s fotografijom goleme, duguljaste sante leda.

Ledena santa je duga 175 kilometara, široka je 25 kilometara i zauzima površinu od 4320 četvornih kilometara.

Za usporedbu, Majorca ima površinu od 3540 četvornih kilometara, a američki Rhode Island još je manji, s kopnenom masom od 2678 četvornih kilometara.

A-76 se odlomio od antarkitčke ledene ploče Ronne i upravo je postao najveća postojeća santa leda na planetu, premašivši dosadašnjeg rekordera, ledenu santu A-23A površine 3380 četvornih kilometara. I ta ledena santa pluta u Weddellovom moru.

Prvi su A-76 uočili znanstvenici britanskog instituta za polarna istraživanja na Antarktici (BAS), a potom su otkriće nove sante leda potvrdili i znanstvenici u američkom vladinom operativnom centru U.S National Ice Center (USNIC) sa sjedištem u Marylandu.

Ledena ploča Ronne je jedna od najvećih plutajućih ledenih ploča koja je jednim dijelom povezana s kopnenom ledenom masom antarktičkog kontinenta i pruža se u okolna mora.

Odlomljavanje tako goleme ledene mase je dio prirodnog ciklusa i za očekivati je da će se A-76 uskoro razdvojiti na dva ili tri dijela.

Ta pojava nije povezana s klimatskim promjenama, kazao je Ted Scambos, glaciolog sa sveučilišta Colorado u Boulderu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti