Upozorenje FBI-a: Ova je industrija na masovnom udaru hakera

Hakeri u svojim napadima sve češće ciljaju automobilske kompanije, a iz FBI-a upozoravaju da će situacija u budućnosti biti još gora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2019. / 12:34

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Američka automobilska industrija u posljednje je vrijeme na velikom udaru hakera, upozorili su iz FBI-a. Broj hakerskih napada na automobilske kompanije sve je veći, a tijekom sljedećih godina prijetnje će biti sve opasnije, dok će napadi biti učestaliji. S obzirom na to da će u budućnosti automobili biti još povezaniji te će prikupljati sve više podataka o korisnicima (to se pogotovo odnosi na autonomna vozila), jasno je zašto ta industrija postaje sve zanimljivija kibernetičkim kriminalcima.

Ruski hakeri Rusi su najopasniji: Vojska hakerskih plaćenika prijeti katastrofalnim kibernetičkim napadima!

U izvještaju FBI-a, koji je dospio u ruke novinara, ne spominju se konkretne kompanije, no naglašeno je kako su hakeri dosad imali uspjeha u napadima. Tako su uspjeli zaraziti računala ransomwareom, pristupili su zaštićenim računalnim mrežama kompanija te su se dokopali osobnih informacija zaposlenika.

Hakeri su se koristili različitim metodama u napadima poput phishinga te su imali pristup e-mailovima zaposlenika više automobilskih kompanija. Jednom kada su ušli u mrežu, promijenili su postavke za pristigle mailove zaposlenika koji su automatski prosljeđivani na adrese hakera. Naravno, sve to bez znanja korisnika mailova i osoba u kompanijama.

Slika nije dostupna Katastrofalan propust u Androidu: Hakeri su mogli snimati i prisluškivati stotine milijuna korisnika, bez njihova znanja

Osim krađa osjetljivih podataka, iz FBI-a su upozorili i na i ransomware napade zbog kojih su neke kompanije izgubile pristup podacima te je došlo do problema u svakodnevnim operacijama. Zanimljivo, u jednom navratu hakerima je plaćena otkupnina, no napadači nisu otključali računala, pa je šteta bila višestruka.

Izvor: Silicon Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti