Upozorenje koje treba shvatiti ozbiljno: Ovo je jedna od najvećih prijetnji kibernetičkoj sigurnosti SAD-a

Nedostatak inženjera i stručnjaka za sigurnost koji bi mogli zaštititi kritičnu infrastrukturu od kibernetičkih napada, jedna je od najvećih prijetnji SAD-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2019. / 13:16

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty images)

Jedan od velikih problema s kojima se suočavaju brojne tehnološke kompanije u Hrvatskoj, ali i svijetu jest nedostatak radne snage, pogotovo kvalitetne radne snage. Najbolje inženjere, developere i stručnjake za sigurnost često "ugrabe" velike kompanije koje ih mogu dobro platiti te koje im pružaju odlične radne uvjete i rad na vrhunskim i globalnim projektima.

Lozinka (Foto: Getty Images) Ako želite još veću sigurnost na internetu, ovaj Googleov servis morate isprobati

No osim u privatnim i velikim tehnološkim kompanijama, takav je kadar tražen i u državnim agencijama koje se bave kibernetičkm sigurnošću i zaštitom kritične infrastrukture na koji bi napadi mogli imati katastrofalne posljedice. Upravo je nedostatak takvog kadra jedna od najvećih prijetnji kiberetičkoj sigurnosti SAD-a, komentirala je tijekom gostovanja na konferenciji TechCrunch Disrupt SF Jeanette Manfra iz posebne agencije Ministarstva domovinske sigurnosti zadužene za kibernetičku sigurnost i infrastrukturu.

Stručnjaka iz područja sigurnosti, developera i inženjera nedostaje i u državnim agencijama i privatnim kompanijama, a bliska budućnost ne donosi ništa pozitivno te se očekuje povećanje razlike između potražnje i ponude na tržištu. Zato ona kao prioritet kibernetičke sigurnosti smatra obrazovanje i edukaciju stručnjaka za sigurnost te razvoj posebnih kurikuluma još od prvih školskih dana.

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty Images) Znate li što je to "kibernetička higijena" i kako ju prakticirati? Naučite tijekom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti

Program i privlačenje stručnjaka američka vlada želi razviti po uzoru na tehnološke kompanije i način na koji regrutiraju i zadržavaju zaposlenike, a Jeanette smatra kako bi u borbi za zaštitu kritične infrastrukture, o kojoj svi ovisimo, vlada i privatne kompanije trebale sudjelovati zajedno. Njezina je zamisao da vlada plaća školarine studentima na polju kibernetičke sigurnosti koji bi nakon toga proveli tri do pet godina u vladinim agencijama prije nego što bi dobili zeleno svjetlo za nastavak karijere u privatnim kompanijama.

Izvor: Tech Crunch


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti