Povodom obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti Nacionalni CERT će provesti niz aktivnosti kako bi se podigla razina svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, a s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Ove godine Nacionalni CERT posebnu će pozornost usmjeriti na „kibernetičku higijenu“ - održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta te korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, budući da je broj ne-tehničkih incidenata vezanih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom porastu.

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images) Oprez, ne otvarajte ove mailove (makar vam govorili da ste perverznjaci i da će vas razotkriti)

Tako je u prvih devet mjeseci 2019. godine broj hoax incidenata (poruke elektroničke pošte neistinitog sadržaja poslane s ciljem zastrašivanja korisnika i stjecanje novčane dobiti od strane napadača) prešao brojku od 80 incidenata, što je 12 posto od ukupnog broja svih incidenata u 2018. godini.
U prvih devet mjeseci 2019. godine Nacionalni CERT je obradio 804 incidenta, odnosno 17,5 posto više u odnosu na cijelu 2018. godinu, kada su zabilježena 684 incidenta. Kako pojašnjavaju iz CERT-a, to se može pripisati povećanoj razini svijesti korisnika o informatičkoj sigurnosti te saznanja da u Hrvatskoj postoji tijelo koje se bavi kibernetičkim incidentima, čemu je doprinijela kampanja “Veliki hrvatski naivci”.

Vodeći tipovi incidenata u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci 2019. godine su phishing URL, phishing i web defacement (kompromitirano web sjedište s izmijenjenim izgledom ili sadržajem web stranice). U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najznačajnija promjena zabilježena je u padu broja web defacement incidenata, što pokazuje kako se napadači više orijentiraju na incidente od kojih imaju financijske ili druge koristi.

Među ostalima, tijekom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti CERT će organizirati interaktivne radionice „Na digitalnom tragu“ na kojoj će sudionici iz obrazovnoga sustava biti upoznati s prijetnjama vezanima za iskorištavanje povjerljivih podataka koji se često objavljuju na javnim internetskim stranicama i društvenim mrežama, a pripadaju „digitalnom tragu“, tj. tragu u digitalnom svijetu kojeg je, za razliku od stvarnog svijeta, gotovo nemoguće obrisati, a sastoji se od svih informacija koje ostavljamo prilikom korištenja interneta. Također, posebna će se pažnja posvetiti „kibernetičkoj higijeni“ – održavanju visoke razine sigurnosti korisnika interneta. Radionica će sudionicima pokazati kako pojedine informacije mogu biti iskorištene protiv njih te primjerima ukazati na dobre sigurnosne prakse.

Kampanja CERT-a \ Jeste li i vi "hrvatski naivac"?

Kao nastavak kampanje „Veliki hrvatski naivci“, „Dnevnik hrvatskog naivca“ će kroz pristupačne i edukativne priče pokazati kakvo je ponašanje na internetu rizično te kako ga izbjeći. U materijalima će biti korišteni vizualni elementi kampanje, a priče će biti objavljene putem društvenih mreža, internetskih stranica Nacionalnog CERT-a te službene stranice kampanje „Veliki hrvatski naivci“, naivci.hr.

Nacionalni CERT je do sad održao više različitih webinara o temama iz kibernetičke sigurnosti koje će u sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti ponovno objaviti putem svojih društvenih mreža te službene internetske stranice.

A za one koji žele saznati više, CERT je pripremio kampanju „Kibernetička riječ dana“ koja je nastavak prošlogodišnje kampanje, a sastoji se od kratkih objava u kojima se pojašnjavaju popularni pojmovi iz kibernetičke sigurnosti te se donose poveznice koje vode do dodatnih edukativnih materijala. Objave će se izrađivati na dnevnoj bazi te će ih Nacionalni CERT putem svojih kanala na društvenim mrežama objavljivati svakog radnog dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju