Jeste li i vi "hrvatski naivac"?

Nacionalni CERT pokrenuo je kampanju podizanja razine svijesti javnosti o kibernetičkoj sigurnosti.

Martina Čizmić | 25.02.2019. / 11:56

Kampanja CERT-a \ (Foto: Screenshot/Naivci.hr)

Problem kibernetičke sigurnosti, odnosno sigurnosti korisnika na internetu iz godine u godinu sve je veći. Više nije dovoljno biti samo oprezan prilikom pregledavanja internetskih stranica ili imati instaliran antivirusni program. U današnjem svijetu potrebno je i biti educiran.

Naime, podaci Eurobarometra iz 2017. godine otkrili su da korisnici u Hrvatskoj ne vode dovoljno brigu o zaštiti vlastitih podataka, smatraju kako "neće hakeri baš njih", ali i kako im nedostaje edukacije o sigurnom korištenju interneta.

Upravo kako bi javnost osvijestili o važnosti kibernetičke sigurnosti te potaknuli na odgovorno korištenja interneta, CARNET-ov Nacionalni CERT pokrenuo je nacionalnu kampanju “Hrvatski naivci”.

Kako pojašnjavaju iz CERT-a, korisnici interneta samouki su u snalaženju u online prostoru baš poput samoukih slikara hrvatske naive, a hrvatski su naivci ljudi koji su zahvaljujući svojoj naivnosti postali žrtve internetskih prijevara i neutemeljeno su povjerljivi.

Zato ih CERT želi potaknuti da nauče raspolagati vlastitim podacima na internetu te bezbrižno surfati internetom.

Tako će svi zainteresirani, na web-stranici naivci.hr, moći "otkriti" velike internetske naivce, pročitati njihove priče i tako se informirati o različitim rizičnim ponašanjima na internetu, kao što su korištenje jednostavne lozinke ili neprovjeravanje izvora informacija.

Kampanja je dio projekta „GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini“ koji je sufinanciran sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti