Ako želite još veću sigurnost na internetu, ovaj Googleov servis morate isprobati

Korisnici Googlea imaju pristup iznimno korisnom upravitelju zaporkama, kao i opciji provjere sigurnosti lozinki – preporučujemo da isprobate tu opciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2019. / 10:02

Lozinka (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Upravljanje korisničkim imenima i lozinkama na desecima servisa, društvenim mreža i klijenatima e-pošte nije nimalo jednostavan zadatak te korisnici imaju različitim metodama pokušavaju uvesti reda u taj kaos. Dok dio njih koristi posebne aplikacije za upravljanje zaporkama, a neki ih zapisuju na papir, nažalost većina korisnika koristi najjednostavniji, ali i najopasniji način – koriste iste (često i loše) lozinke za brojne servise. Ne treba ni napominjati koliko je to opasno jer ako hakeri probiju zaštitu samo jednog servisa, dokopat će se lozinke s kojom će moći pristupiti svim računima i profilima na kojima se ta ista lozinka koristi (a na kojima se ne koristi dvostruka autentifikacija).

Lozinka (Foto: Thinkstock) Zabrinjavajući podaci: Više od 300 tisuća ljudi i dalje koristi lozinke koje su kompromitirane

Jedan od načina na koji možete povećati sigurnost računa na internetu jest korištenjem upravitelja zaporkama, a jedan od takvih upravitelja integriran je u Googleov račun te korisnicima pomaže u spremanju i zaštiti lozinki te njihovu ispunjavanju. Pored upravitelja lozinki, Google je predstavio i još jednu opciju koja bi trebala korisnicima pomoći u sigurnijem vođenju brojnih računa i upravljanju lozinkama – riječ je o opciji provjere zaporki.

Da biste provjerili svoje lozinke, prvo morate upisati lozinku za svoj račun na Googleu kako biste potvrdili svoj identitet, nakon čega će Google analizirati vaše lozinke i upozoriti vas na probleme poput npr. ugroženih zaporki (znači onih kojih su se hakeri već dokopali), višestruko korištenih istih lozinki, a upozorit će vas i na račune na kojima se upotrebljavaju slabe lozinke. Na istom mjestu možete pregledati problematične račune, vidjeti lozinke i odmah ih i promijeniti.

Lozinka (Foto: Thinkstock) Ova je metoda učinkovita protiv 99,9 posto hakerskih napada na vaše račune

S obzirom na to da se tu mogu naći računi i lozinke za račune i servise koje ste koristili prije više godina (često korištenjem iste lozinke), mogli biste se iznenaditi kada vidite na koliko računa koristite istu lozinku, odnosno koliko je računa loše zaštićeno. Novi Googleov servis može biti podsjetnik svim korisnicima koliko su ranjivi na internetu te da su lozinke kojima štite svoje privatne podatke hakerima možda već dostupne i mogu ih iskoristiti za pristup tim podacima.

Googleovu upravitelju zaporki možete pristupiti ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti