Upozorio na problem u Facebooku pa mu Zuckerberg otkazao pripravništvo

Mladić koji je imao dogovoreno pripravništvo u Facebooku napravio je aplikaciju koja je ukazala na problem s privatnosti u ovoj mreži

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.08.2015. / 08:43

Upozorio na problem u Facebooku pa mu Zuckerberg otkazao pripravništvo

Iako su mnogi tehnološki mediji upozoravali Facebook kako njihova aplikacija Messenger (kojom se koriste stotine milijuna korisnika) bez znanja korisnika dijeli njihovu lokaciju, Zuckerberg i ekipa dugo vremena nisu htjeli riješiti ovaj propust i onemogućiti dijeljenje lokacije. Ovu je opciju nedavno odlučio iskoristiti Aran Khanna, student s Harvarda koji je iz svoje studentske sobe napravio ekstenziju za Googleov preglednik internetskih stranica Chrome koja je, na temelju lokacijskih podataka iz Facebook Messengera, označavala gdje su se točno nalazili korisnici dok su slali poruke putem ove aplikacije.

Opasan propust: Dobro razmislite prije nego podijelite broj mobitela s Facebookom

Npr. na ovaj način mogao je znati lokaciju potpunih stranica s kojima je sudjelovao u nekom grupnom chatu na Facebooku – bez njihovog znanja naravno. U ovoj ekstenziji za Chrome on je samo iskoristio propust vezan uz automatsko dijeljenje lokacije za koji su u Facebooku znali dugo vremena, ali ga nisu htjeli popraviti – njegov je dodatak za Chrome privukao veliku pažnju medija i korisnika koji su ga u samo nekoliko dana skinuli oko 85 tisuća puta. Problem za Khanna bio je što se s Facebookom već ranije dogovorio oko stažiranja u ovoj kompaniji te se Zuckerbergu i ekipi nije previše svidjelo to što je napravio jer je svima ukazao na veliki propust u privatnosti na ovoj društvenoj mreži tako da su iz Facebooka od njega zatražili deaktivaciju ove ekstenzije. Tek nakon toga iz Facebooka su deaktivirali ovu opciju automatskog dijeljenja lokacije i u samom Messengeru, a Khanna su upozorili kako ne smije komunicirati s medijima jer je njegova aplikacija, kao i cijela priča koja se razvila iz toga, postala negativna za Facebook. Također, u ovoj su kompaniji smatrali kako im je već nanio previše štete te su ga obavijestili o otkazivanju pripravništva jer je, iskorištavanjem podataka o lokaciji, prekršio pravila korištenja ove mreže.

Polako nestaje san o slobodnom i otvorenom internetu

Khanna je tvrdio kako nije prekršio nikakva pravila jer je njegova aplikacija iskorištavala javno dostupne podatke, a ne samo one koji su dostupni korisnicima ove kompanije, no iz Facebooka su ga obavijestili kako svojim ponašanjem nije ispunio 'etičke standarde koji se očekuju od pripravnika' jer je i na svom blogu prilikom predstavljanja aplikacije opisao kako Facebook prikuplja i dijeli podatke o svojim korisnicima. Iz Facebooka su napomenuli i ako su od njega više puta tražili uklanjanje spornog koda, što je Khanna više odbio tako da im nije ostalo drugo nego otkazati im suradnju. 

Izvor: Boston.com

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti