Uređaj koji želimo: TCL priprema telefon sa savitljivim ekranom koji se može koristiti i kao pametni sat

Savitljivi ekrani omogućit će novi dizajn postojećih uređaja, ali i potpuno nove kategorije uređaja poput hibrida između telefona i sata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2019. / 09:21

TCL (Foto: AFP)

Nadolazeći trend koji bi mogao donijeti velike promjene u dizajnu, ali i načinu na koji koristimo mobilne uređaje bit će savitljivi ekrani. Samsung je još krajem prošle godine prikazao kako će izgledati njihov nadolazeći mobilni uređaj koji će se moći koristiti kao pametni telefon, ali će se moći otvoriti i koristiti kao tablet, a nakon savitljivog Galaxyja možemo očekivati slične telefone i drugih kompanija.

Druga najveća mobilna kompanija na svijetu, Huawei, razvija vlastiti smartphone, odnosno mobilni uređaj s fleksibilnim ekranom, sličan uređaj uskoro bi mogao predstaviti i Lenovo, a čak je i Apple patentirao savitljivi smartphone pa za godinu-dvije možda vidimo i prvi ovakav uređaj s logom jabuke. Iz LG-a ipak su oprezniji i usprkos ranijim glasinama kako razvijaju vlastiti savitljivi smartphone, iz ove su kompanije nedavno komentirali da će sačekati s njegovim predstavljanjem.

Osim svima dobro poznatih imena na mobilnom tržištu, savitljive telefone razvijaju i neke kompanije koje nisu u fokusu javnosti i nisu dobro poznate niti ljubiteljima mobilne tehnologije. Jedna od takvih kompanija je Royole koja je već predstavila svoj uređaj koji se, zahvaljujući savitljivom ekranu može koristiti kao telefon i tablet. No savitljivi ekrani otvaraju puno veće mogućnosti pored razvoja hibrida između telefona i tableta – moći će se koristiti i u televizorima i ekranima računala, ali jasno je kako će proći još neko vrijeme prije nego se ovakvi uređaji ne usavrše i postanu cjenovno dostupni većem broju ljudi.

Zahvaljujući savitljivim ekranima u budućnosti bi mogli koristiti ne samo hibride između smartphonea i tableta, već i uređaje koje bi koristili kao telefone i – pametne satove. Kako bi takvi uređaji mogli izgledati pokazuje nam koncept kineske kompanije TCL kojeg možete pogledati na stranicama Cneta. Patenti koje je ova kompanija prijavila pokazuju dva tableta sa savitljivim ekranima, dva telefona kojima se ekrani savijaju poput preklopnih mobitela iz prošlog desetljeća te smartphone čiji se ekran može blago saviti tako da ga se može postaviti oko ruke i koristiti kao sat. Kako je u pitanju patent, nije poznato hoće li TCL zaista krenuti u razvoj ovog uređaja, no svakako je zanimljivo vidjeti kakav je potencijal fleksibilnih ekrana.

U ranijem razgovoru za Cnet iz TCL-a su najavili prve uređaje sa savitljivim ekranima za 2020. godinu, no nisu precizirali o kakvim se uređajima radi.

Već za dva dana Samsung bi mogao objaviti više detalja o svom savitljivom Galaxyju, a sljedeći tjedna počinje i Mobile World Congress na kojem bi mogli saznati što, kada su u pitanju savitljivi ekrani, pripremaju i druge kompanije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti