Urušenu garažu u New Yorku pregledavao dalmatiner, vatrogasac i još k tome - robopas

Uz robopsa koji je pregledavao zgradu iznutra, vatrogasci su koristili i dron koji je pregledao zgradu izvana.

Martina Čizmić | 19.04.2023. / 08:38

Robopas vatrogasac u New Yorku (Foto: New York City Fire Department/Facebook)

Točno tjedan dana nakon što je gradonačelnik New Yorka Eric Adams predstavio nove policijske robopse, jedan od njih, koji je "na radu" u vatrogasnim postrojbama, pokazao je koliko je to bila dobra ideja.

Robotski psi tvrtke Boston Dynamics Njujorški plavci ponovno koriste robotske pse, a gradonačelnik poručuje: "Prije smo napravili korak natrag, a ja tako ne radim"

U urušavanju garaže na Manhattanu zgrada je bila toliko nestabilna da su se hitne službe morale povući na sigurno kako ne bi riskirale nove žrtve. No robopas je mogao sigurno ući u zgradu i provjeriti kako ona izgleda iznutra.

 

 

Kako javljaju američki mediji, njujorški vatrogasci u zgradu su poslali svog najnovijeg člana - robopsa dalmatinera da snimi što se unutra događa. U pomoć mu je priskočio i dron koji je zgradu snimao izvana.

 

 

Roboti su se pokazali ključnima u očuvanju sigurnosti pripadnika hitnih službi. Mogli smo vidjeti video uživo na svim telefonima u komandnom centru. To je prvi put da smo mogli uletjeti u urušenu zgradu i obaviti pregled bez riskiranja života vatrogasaca, istaknuo je u razgovoru za ABC7NY šef operacija njujorških vatrogasaca John Esposito.

Inače, u urušavanju je poginula jedna osoba, a pet ih je ozlijeđeno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti