Njujorški plavci ponovno koriste robotske pse, a gradonačelnik poručuje: "Prije smo napravili korak natrag, a ja tako ne radim"

Dvije godine nakon povlačenja robotskih pasa s ulica, njujorška policija opet će ih koristiti za opasne situacije, poručio je gradonačelnik Eric Adams.

Branimir Vorša | 13.04.2023. / 11:10

Robotski psi tvrtke Boston Dynamics
Robotski psi tvrtke Boston Dynamics (Foto: Afp)

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams poručio je da su robotski psi njujorških plavaca ponovno na ulicama. Vijest dolazi dvije godine nakon što je njujorška policija zaustavila eksperiment s robotskim psima.

Adams je na tiskovnoj konferenciji ranije ovog tjedna objavio da je grad New York potrošio 750.000 dolara na dva robotska psa koje njujorška policija naziva "Digidogs" (Digipsi). Riječ je o psima robotima na daljinsko upravljanje, koji se mogu penjati uz stepenice te koji imaju kamere i mikrofone za snimanje slike i zvuka uživo, prenosi CBS.

Slika nije dostupna "Digidog paradira pločnicima": Njujorška policija dobila neobično i pomalo zastrašujuće pojačanje

Ništa bez konzultacija s gradskim zajednicama

Adams je poručio da Digipsi mogu spasiti živote u situacijama kada policajci ne mogu ući u objekt jer je to opasno. Dodao je da će psi roboti biti raspoređeni u situacijama opasnim po život ljudi, kao što su prijetnje bombom i talačke krize, te tijekom inspekcija odlagališta opasnog otpada.

S druge strane, Adams je poručio da će se njujorška policija konzultirati s vođama gradskih zajednica i pitati ih žele li koristiti robote u svojim zajednicama.

"Želimo koristiti tehnologiju, a ne zlorabiti tehnologiju"

Njujorška policija je 2021. godine raskinula svoj ugovor vrijedan 94.000 dolara s proizvođačem robotskih pasa, tvrtkom Boston Dynamics, nakon žestokih reakcija zakonodavaca i skupina za zaštitu privatnosti, zbog potencijala korištenja tih robota za pojačani nadzor i militarizaciju policije.

Slika nije dostupna Korištenjem robotskog psa poslana je pogrešna poruka građanima New Yorka: NYPD brzo odustao od Digidoga

Želimo koristiti tehnologiju, a ne zlorabiti tehnologiju, rekao je Fabien Levy, glasnogovornik ureda gradonačelnika New Yorka. Poručio je da Adams ima veliko povjerenje u tu tehnologiju te da se ona neće koristiti na nametljiv način. Adams isto tako tvrdi da sva zabrinutost dolazi od glasne manjine te da svemu tome nedostaje šira slika.

Nekoliko glasnih ljudi se protivilo tome, pa smo napravili korak unatrag, a ja tako ne radim. Radim na tome da gledam što je najbolje za grad, rekao je Adams.

Kritike, ali i novi eksperimenti

Ipak, ne dijele svi gradonačelnikovo povjerenje u te robote. NYPD lošu znanstvenu fantastiku pretvara u užasnu policiju, rekao je Albert Fox Cahn, izvršni direktor The Surveillance Technology Oversight Projecta za Wall Street Journal.

Slika nije dostupna Nadamo se da vam ove upute nikada neće zatrebati: Evo kako se obraniti od napada policijskog robotskog psa

Dok kritičari poput Cahna vjeruju da bi grad trebao koristiti svoje resurse na provjerenije načine, Adams svoje planove naziva ulaganjem u javnu sigurnost New Yorka.

Adams je poručio da će uz robote-pse, njujorška policija započeti i s testiranjem StarChase pilota, uređaja koji ukraden automobil gađa GPS tragačem, te K5 ASR, vanjskog sigurnosnog robota.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti