Nadamo se da vam ove upute nikada neće zatrebati: Evo kako se obraniti od napada policijskog robotskog psa

Jedan je korisnik Twittera objavio upute kako onesposobiti robota Spota, kojeg, među inim, u svojim akcijama koristi i policija u New Yorku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.04.2021. / 14:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Scenarij u kojem specijalna policija kreće u akciju, a podršku im pružaju roboti sve donedavno bila je rezervirana samo za nekakve SF filmove, no posljednjih mjeseci stanovnici New Yorka imali su prilike svjedočiti takvim futurističkim scenama. Uz bok specijalcima šetao se i robotski pas Boston Dynamicsa Spot (NYPD dao mu je ime Digidog) obojen u boje NYPD-a, što je nekima djelovalo prilično zastrašujuće te nam pokazuje u kojem smjeru ide razvoj policijskih snaga te da budućnost donosi još više korištenja tehnologije i robota.

Slika nije dostupna "Digidog paradira pločnicima": Njujorška policija dobila neobično i pomalo zastrašujuće pojačanje

Iako je Boston Dynamics zabranio korištenje svog robota na način na koji bi mogao “ugroziti ljude ili životinje”, postavlja se pitanje što ako se takvi roboti otmu kontroli ili padnu u ruke kriminalcima pa krenu u napad na prolaznike, odnosno kako se obraniti od napada takvog robotskog psa. Korisnik Twittera Len Kusov, koji se, očito, vrlo dobro razumije u način na koji Spot radi i kako se njime upravlja, nedavno je objavio upute što treba napraviti kako bi ga zaustavili. Njegovi su tvitovi s vremenom proširili internetom te su ih prenijeli i mediji, no nadamo se kako njegove upute nikome nikada neće trebati.

Najjednostavniji način na koji možete zaustaviti, odnosno onesposobiti Spota jest povlačenjem ručke koja se nalazi s njegove donje strane. Time se izbacuje baterija i prekida napajanje, a Spot odmah postaje neupotrebljiv. Ako ne možete povući ručku, a nalazite se iza Spota, dovoljan je pritisak na jednu tipku koja se nalazi na njegovoj poleđini. Zanimljivo, on savjetuje da se ne klikne na tipku “Power”, već tipku pored nje s kojom se gase Spotovi motori.

Boston Dynamics (Foto: YouTube) Bilo je samo pitanje vremena: Nakon policije, sada je i vojska počela testirati kontroverznog robota

Len spominje i neke malo primitivnije metode, a to je da se na njega baci nekakav prekrivač jer Spot ovisi o kamerama i senzorima. Također, kako se Spotom, odnosno u slučaju policije Digidogom upravlja udaljeno, može ga se onesposobiti upotrebom tehnologije za ometanje signala.

Inače, osim u policiji, Boston Dynamicsov Spot koristi se i u vojsci te je nedavno francuska vojska održala vježbu u kojoj je sudjelovao i taj robotski pas, a nije teško zaključiti kako je Spot zanimljiv policijskim i vojnim snagama drugih zemalja, tako da se ne treba iznenaditi ako ovog robotskog psa sve češće vidimo u nekakvim akcijama.

Izvor: The Independent

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti