Korištenjem robotskog psa poslana je pogrešna poruka građanima New Yorka: NYPD brzo odustao od Digidoga

Robotski pas Digidog nije dugo izdržao u službi NYPD-a, a razlog su brojne kritike građana, ali i političara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2021. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više smo puta do sada pisali o robotskom psu Boston Dynamicsa Spotu, koji je nedavno postao dio policijske jedinice u New Yorku te je već sudjelovao u nekim operacijama. Spot, kojeg su policajci u svojoj postrojbi preimenovali u Digidog, opremljen je kamerama i senzorima te se s njim može upravljati iz daljine pa se čini idealnim za korištenje u nekim opasnim akcijama izviđanja u kojima prijeti opasnost za ljude.

Slika nije dostupna "Digidog paradira pločnicima": Njujorška policija dobila neobično i pomalo zastrašujuće pojačanje

No iako je njegov glavni cilj, rekli su u policiji, spašavanje života i zaštita policijskih službenika, stupanje Digidoga pločnicima New Yorka mnogima je bio prilično zastrašujući prizor. Opisivali su ga distopijskom slikom budućnosti u kojoj će roboti potpuno zamijeniti ljude i vladati nad nama te kao scenarij za neku epizodu Black Mirrora. Osim stanovnika Velike Jabuke, Digidog je naišao na kritike nekih političara, a glasnogovornik gradonačelnika Billa de Blasija nazvao ga je “jezivim i otuđujućim”. Na internetu su se nedavno čak pojavile i upute kako se obraniti ako vas napadne robotski pas Digidog, a srećom čini se da one više nikome neće trebati. Barem ne za sada.

Naime, ugovor koji je NYPD potpisao s Boston Dynamicsom o najmu Spota trebao je trajati do kolovoza ove godine i bio je težak 94 tisuće dolara, no nakon spomenutih kritika, on je prošlog tjedna prekinut. Blasio je pozdravio tu odluku, naglasivši da je korištenjem Digidoga policija poslala pogrešnu poruku stanovnicima New Yorka.

Slika nije dostupna Nadamo se da vam ove upute nikada neće zatrebati: Evo kako se obraniti od napada policijskog robotskog psa

Iako ovaj prvi pokušaj robotizacije policijskih postrojbi u tom gradu neslavno završio, nije isključeno kako će u budućnosti neki novi roboti obojeni u plavo ponovno stupati ulicama New Yorka i drugih američkih i svjetskih gradova. Takvi zaista izgledaju pomalo zastrašujuće, no njihovo korištenje u nekim misijama u kojima prijeti velika opasnost za ljude, čini se logičnim.

Osim u policijskim snagama, Spot je svoje mjesto pronašao i u vojnim snagama. Robot Boston Dynamicsa tako je nedavno sudjelovao u vježbama francuske vojske. Vježbe su pokazale kako je Spot usporio akcije, no njegovo je korištenje povećalo sigurnost vojnika te su smanjene žrtve.

Izvor: NY Post

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti