USB Type-C: Nova generacija USB-a mogla bi zbuniti i razočarati dio korisnika

Problem nove generacije USB-a jest što neće svi uređaji s ovim priključkom moći iskoristiti sve mogućnosti koje im pruža USB Type-C

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2016. / 07:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više uređaja, uključujući pametne telefone, tablete, ali i prijenosna računala predstavljene u posljednje vrijeme dolaze s novom generacijom USB-a – USB Type-C koja donosi neke zanimljive novitete, od mogućnosti punjenja prijenosnih računala, velikih brzina prebacivanja podatka pa do povezivanja računala s monitorima. Ono što će 'na prvu loptu' oduševiti većinu korisnika jest mogućnost priključivanja kabela s obje strane, odnosno nema više okretanja kabela i pogađanja prave strane kako bi se kabel povezao s uređajem.

Nova generacija USB-a predstavljena je još 2014. godine i jedan od prvih uređaja koji je imao priključak za USB Type-C bio je Appleov MacBook, dok su posljednjih mjeseci i druge kompanije predstavile gadgete koje imaju ovaj priključak poput Googleovog Chromebook Pixela 2, HP-ovih Pavilion x2 i Spectre x2 računala, posljednjih telefona iz Nexus serije itd.

Iako je ovo, kako su ga nazvali na Re/Codeu zaista 'jedan kabel koji će vladati svima', USB Type-C ima jedan problem koji bi mogao zbuniti i razočarati neke od budućih kupaca uređaja koji će imati ovaj priključak, a to je da neće na svim uređajima imati iste mogućnosti. Naime, putem nove generacije USB-a može se povezivati računala s monitorima, no to neće biti moguće na svim uređajima, pri čemu korisnici neće znati koje su točno mogućnosti USB Type-C priključka uređaja kojeg koriste. Npr. putem ove generacije USB-a na MacBooku i Chromebook Pixelu 2 moguće je puniti bateriju i povezati ova računala s ekranima, kao i, naravno, prebacivati podatke, dok se telefoni Nexus 6P i Nexus 5X te HP-ov prijenosnik Pavilion x2 putem USB-a Type-C ne mogu povezati s monitorima i na njima prikazivati sadržaj – pri čemu na tim uređajima nema nikakvih obavijesti o ograničenjima USB priključka. 'Korisnici će na početku biti zbunjeni, ali će se s vremenom naviknuti', komentirao je ovu situaciju Jeff Ravencraft iz USB Implementers Foruma (USB IF) te je rekao da će već do kraja 2016. nova generacija USB-a postati standard za većinu prijenosnih računala i tableta.

Jedan od načina na koji bi USB IF u budućnosti mogao riješiti ovaj problem jest postavljanjem oznaka pored USB priključka – npr. posebna oznaka pokazivat će da je putem tog USB utora moguće napajati prijenosnike ili povezati računala s monitorima. Razlog zbog kojeg će neki uređaji moći iskoristiti sve mogućnosti ove generacije USB-a, a drugi neće jest, naravno, novac – Mike Nash iz HP-a kaže da bi cijena njihovog prijenosnika Pavilion x2 bila veća kada bi USB priključak podržavao sve opcije, tako da su u ovoj kompaniji odlučili taj novac potrošiti na 'stvari koje će korisnicima biti korisnije'.  

Izvor: MSN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti