Uskoro na WhatsAppu više nećete moći napraviti nešto uobičajeno

Riječ je o opciji čije je testiranje počelo prošlog mjeseca, a već je sada dostupna nekim korisnicima ove platforme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2024. / 13:25

WhatsApp (Foto: Afp)

Iako za Facebook, odnosno Metu, kako se sada kompanija zove, ne možemo reći da je sinonim za privatnost, činjenica je kako, barem kada je u pitanju WhatsApp, konstantno nadograđuju tu aplikaciju novim opcijama za bolju sigurnost i privatnost. Tijekom godina tako su predstavili nestajuće poruke, moguće je zaključati, odnosno sakriti razgovore kako se ne bi prikazivali među ostalim chatovima, rade na opciji s kojom se drugim korisnicima više ne bi prikazivali telefonski brojevi, već samo korisničko ime itd.

WhatsApp, ilustracija Radikalna promjena na omiljenoj platformi: WhatsApp više neće biti isti!

Kompanija radi na još jednom novitetu koji će zasigurno cijeniti svi korisnici, a omogućit će dodatni stupanj privatnosti. Riječ je o nemogućnosti snimanja zaslona, odnosno screenshota profilne fotografije. WhatsApp je još prošlog mjeseca počeo testirati tu opciju, ali još nije objavio njezinu službenu dostupnost korisnicima službenih verzija iOS-a i Androida. Ipak, kako prenose na stranici Android Authority, ta je opcija već dostupna nekim korisnicima.

Nije poznato ovisi li ta dostupnost o određenim tržištima, no čini se da u Hrvatskoj opcija još nije aktivna, barem ne velikom dijelu korisnika. Treba naglasiti kako se zabrana primjenjuje samo za osobne profile, ne i za profilne fotografije grupa.

Korisnicima kojima je opcija već aktivirana prilikom pokušaja snimanja zaslona pojavit će se crni ekran iz poruku kako je to onemogućeno zbog restrikcija aplikacije. Korisnici kojima je WhatsApp aktivirao opciju (dakle, bez njihova znanja), čini se, ne mogu je deaktivirati, odnosno ako i želite da netko napravi screenshot vaše profilne fotografije na toj platformi, to nećete moći dopustiti. Naravno, i to se može promijeniti s vremenom i s novim nadogradnjama WhatsAppa.

Silvio Kutić Strani mediji raspisali se o našem jednorogu: Od kompanije iz malog hrvatskog grada postali su globalni tehnološki div

S obzirom na to da trenutačno nema nikakvih službenih informacija iz WhatsAppa o toj opciji, nije poznato kada će ona postati dostupna svim korisnicima, odnosno na svim tržištima.

Osim te promjene WhatsApp priprema i još jednu, puno veću promjenu o kojoj smo već pisali, a rezultat je stupanja na snagu Akta o digitalnim tržištima Europske unije. Pod pritiskom regulatora WhatsApp se mora otvoriti i komunikacijskim platformama trećih strana, pa će tako korisnici na teritoriju EU-a moći direktno iz WhatsAppa komunicirati s korisnicima drugih platformi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti