Strani mediji raspisali se o našem jednorogu: Od kompanije iz malog hrvatskog grada postali su globalni tehnološki div

Danas surađuju s nekim od najvećih tehnoloških kompanija poput WhatsAppa i Ubera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2024. / 15:38

Silvio Kutić (Foto: Infobip)

Infobip je prva hrvatska tvrtka sa statusom jednoroga, odnosno kompanija čija je vrijednost premašila milijardu dolara. O tome kako je ova tvrtka iz malog Vodnjana uspjela postati globalni tehnološki div koji surađuje s nekim od najvećih tehnoloških kompanija, raspisao se američki Fortune, čija je novinarka Prarthana Prakash razgovarala sa suosnivačem i glavnim izvršnim direktorom Infobipa Silvijem Kutićem.

Predstavnici Infobipa i GSMA WAS s ministrom Erlićem Infobip okupio gotovo 250 mobilnih operatera na jednom mjestu

Kutić je još od studentskih dana razmišljao po pokretanju tehnološke kompanije. Nekoliko je puta pokušao realizirati svoj projekt, u čemu je uspio 2006. godine kada je osnovao Infobip u istarskom gradiću s oko 3 tisuće ljudi. Kako je kompaniju pokrenuo u studentskim danima, puno je stvari morao učiti u hodu. Svoje pripravništvo započeo je kao izvršni direktor Infobipa te je s vremenom morao shvatiti i naučiti kako upravljati kompanijom koja je s nekoliko zaposlenika narasla na nekoliko tisuća, a morao je naučiti i kako pomoći svojim zaposlenicima da rastu i razvijaju se zajedno s tvrtkom.

Infobip danas surađuje s nekim od najvećih svjetskih kompanija kojima pruža internetske alate: Kada vas aplikacija pita za pristanak na dvofaktorsku autentifikaciju kako biste instalirali aplikaciju ili vam ponudi chatbota za razgovor, iza toga vrlo vjerojatno stoji ili Infobip ili neka druga tvrtka iz segmenta komunikacijskih platformi kao usluga (CPaaS), objasnile je Prakash.

U članku o Infobipu posebno se spominje ulaganje od 200 milijuna dolara investicijskog fonda One Equity Partners sa sjedištem u New Yorku, čime je ispisao povijest i postao prvi hrvatski jednorog.

Savjeti za poslovni uspjeh

Silvio Kutić Novo priznanje za Infobip: Proglasili ga liderom na CPaaS tržištu

Među inim, u razgovoru za Fortune Kutić je podijelio i nekoliko savjeta kada je u pitanju poslovni uspjeh.

Neuspjeh oplemenjuje put do uspjeha - Kutić nije s Infobipom uspio iz prve, što smatra korisnim jer ga je neuspjeh naučio važnim lekcijama. Kada radite na nečemu, morate biti neuspješni prva tri-četiri puta, objasnio je

Stav važniji od vještina - kao jednim od najvažnijih faktora za uspjeh njegova jednoroga kutić smatra odabir pravih talenata te Infobip prvenstveno traži zaposlenike koji na “prvom mjestu posjeduju pravi stav” jer je naučio kako se vještine mogu steći s vremenom. Zato su upravo takvi ljudi, odnosno osobe za stavom ključni za izgradnju prave kulture i integriranje pravih ljudi, smatra Kutić.

Ostani snalažljiv - kako se tehnološki sektor konstantno mijenja i razvija, za Infobip je od velike važnosti uvijek bila - snalažljivost. Biti iznimno inovativan u našem je DNK-u. Inženjerska smo tvrtka. Organizirani smo u male timove i sposobni smo inovirati u različitim nišama u kojima poslujemo, objasnio je za Fortune Kutić.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti