Uspjeh arheologa u Egiptu: U Luksoru otkrivena nova kraljevska grobnica

Egipat je zadnjih mjeseci predstavio više velikih otkrića posebno na nekropoli Sakkara južno od Kaira.

Branimir Vorša | 15.01.2023. / 10:34

Mjesto pronalaska nove egipatske kraljevske grobnice
Mjesto pronalaska nove egipatske kraljevske grobnice (Foto: Afp)

Nova grobnica, vjerojatno kraljeve supruge iz 18. dinastije kojoj su pripadali faraoni Akhenaton i Tutankhamon prije 3.500 godina, pronađena je u Luksoru, objavile su egipatske vlasti.

Tu kraljevsku grobnicu otkrili su egipatski i britanski znanstvenici na zapadnoj obali Nila gdje se nalaze slavne doline kraljeva, a iskapanja se nastavljaju, rekao je arheolog Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za egipatske starine.

No već prvi elementi otkriveni u unutrašnjosti grobnice čini se upućuju na to da datira iz 18. dinastije, a smatra se da je ona bila vrhunac i najnaprednije razdoblje starog Egipta, rekao je Waziri.

Piers Litherland sa Sveučilišta Cambridge, a koji je voditelj ekipe britanskih znanstvenika u toj misiji, smatra da je novopronađena grobnica sagrađena za kraljevu suprugu ili princezu.

Unutrašnjost ove grobnice u lošem je stanju jer su brojni dijelovi i natpisi uništeni poplavama koje su podzemne prostorije ispunile naslagama pijeska i vapnenca, kaže egipatski arheolog Mohsen Kamel.

Egipat je zadnjih mjeseci predstavio više velikih otkrića posebno na nekropoli Sakkara južno od Kaira.

Ta zemlja od 104 milijuna stanovnika u teškoj je ekonomskoj krizi i računa da će upravo nova arheološka otkrića pomoći obnovi turizma, važne turističke djelatnosti koja je pretrpjela težak udarac zbog pandemije covida-19.

Taj sektor koji zapošljava dva milijuna ljudi i proizvodi više od 10 posto BDP-a zapravo se nije oporavio od Arapskog proljeća 2011.

Kairo već mjesecima obećava otvaranje "Velikog egipatskog muzeja" u Gizehu, no datum inauguracije još nije obznanjen.

Mnogi su predviđali da će se to dogoditi 2022., o 200. godišnjici otkrića kamena iz Rosette, zahvaljujući kojem je Jean-François Champollion dešifrirao pismo antičkog Egipta, i stogodišnjici otkrića grobnice faraona-dječaka Tutankamona.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti