Uspješan prvi let Ariane 6: "Europa se vratila u svemir"

Ovo je veliki trenutak za Europu, budući da će raketa osigurati naš zajamčeni, autonomni pristup svemiru, ističu iz ESA.

Martina Čizmić | 09.07.2024. / 21:11

Galerija

ESA-ina raketa Ariane 6 uspješno je odradila svoj prvi pravi let. Nakon što je zbog različitih poteškoća lansiranje ove rakete odgađano, a od jutra je padala kiša, vrijeme se u Francuskoj Gvajani, otkud se lansiraju europske rakete, ipak smirilo i sve je bilo spremno za lansiranje. 

Lansiranje rakete Ariane 6 - 5 ESA uspješno lansirala svoju novu raketu: Pročitajte zašto je Ariane 6 tako važna

Samo lansiranje bilo je odgođeno za otprilike sat vremena zbog otkrivenih poteškoća s modulom za prikupljanje podataka. No, taj je problem ubrzo otklonjen i Ariane 6 se mogla vinuti u zrak. 

 

 

Ovo je veliki trenutak za Europu, budući da će raketa osigurati naš zajamčeni, autonomni pristup svemiru – i svu znanost, promatranje Zemlje, tehnološki razvoj i komercijalne mogućnosti koje ona podrazumijeva. Uz mnoge značajke koje su potpuno nove za Ariane 6, moći ćemo nositi više i odnijeti dalje, dok ćemo održivo odlagati gornju fazu lansera kako bismo spriječili da postane svemirski otpad, ističu iz ESA.

Josef Aschbacher, šef ESA, nije krio oduševljenje postignutim. Potpuno nova raketa ne lansira se često, a uspjeh je daleko od zajamčenog. Privilegiran sam što sam svjedočio ovom povijesnom trenutku kada je nova europska generacija obitelji Ariane poletjela – uspješno – učinkovito vraćajući europski pristup svemiru.

Stvaramo povijest. Sve ide kako treba i ovo je jedan predivan treutak, istaknuo je. Ovo je povijesni dan za ESA, svemirske programe u Europi i Europu u cijelosti, rekao je s osmijehom na licu.

 

 

Podsjetimo, iako je ovo inauguracijski let, označen kao VA262, koji je trebao biti demonstracijski i pokazati sposobnosti i snagu Ariane 6 u izbjegavanju Zemljine gravitacije i radu u svemiru, ipak se na letu našlo i nekoliko "putnika".

Jedan sat nakon polijetanja, iz gornjeg stupnja Ariane 6, na visini od 600 kilometara od Zemlje, pušteno je nekoliko satelita i eksperimenta raznih svemirskih agencija, tvrtki, istraživačkih instituta, sveučilišta i mladih stručnjaka. U orbitu oko Zemlje Ariane 6 tako je dostavila čak šest satelita - OOV-Cube, Curium One i Robusta-3A te 3Cat-4, ISTSat i GRBBeta. Osim toga, u orbiti je obavila i nekoliko eksperimenata - YPSat, Peregrinus, SIDLOC i Parisat. Na kraju je ispustila NASA-in satelit CURIE koji će mjeriti radiovalove koji dolaze od Sunca i drugih radio izvora na nebu te pokrenula misiju Replicator startupa Orbital Matter, kojom se želi demonstrirati nova tehnologija 3D ispisa u orbiti.

Teret na raketi Ariane 6 (Foto: ESA)

 

 

Podsjetimo, prva raketa Ariane lansirana je još 1979. iz europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani, a Ariane 6 nastavit će taj gotovo 45 godina dugačak niz. Ariane 1 ustupila je mjesto snažnijim inačicama 2, 3 i 4. Ariane 5 služila je kao jedna od vodećih svjetskih raketa za podizanje teških tereta i instrumenata koji se lansiraju te je odnijela niz kultnih znanstvenih misija u duboki svemir.

Odluka da se počne razvijati Ariane 6 donesena je 2014. kako bi se odgovorilo na stalnu potrebu za neovisnim pristupom svemiru, istovremeno nudeći usluge komercijalnog svemirskog prijevoza tereta. 

Europa se vratila u svemir, dodao je Philippe Baptise iz CNES-a. Bilo je puno izazova posljednjih godina, ali vratili smo se.

Ariane se vratila, ponovio je Martin Sion iz ArianeGroup, s ovim lansiranjem Europa je povratila autonomnost lansiranja u svemir. Osjećam ponos za sve koji su sudjelovali na ovom projektu. Bilo je teško i stoga je još ljepše vidjeti ovaj predivan uspjeh.

Najavio je još jedno lansiranje Ariane 6 do kraja godine koje će u svemir ponijeti još komercijalnog tereta. 

 

 

Nakon početnog uspješnog dijela Ariane 6 je naišla na male probleme. Kako su pojasnili na konferenciji za novinare, Vinci motor nije se upalio u posljednjoj fazi te nije bilo moguće odvojiti posljednje dvije kapsule za ponovni ulazak. S obzirom na to da je Ariane 6 osmišljena tako da ne ostavlja otpad u svemiru, te dvije kapsule izgorile su na povratku kroz Zemljinu atmosferu. 

Kako ističu iz ESA, let se smatra izuzetno uspješnim, a problem koji se pojavio na posljednjem dijelu leta bit će dodatno istražen prije sljedećeg leta. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti